Δρόμοι “ελληνικοί”. Οι “δρόμοι” της ζωής μας

Κατηγορία: Φωτογραφία
Εμφανίσεις: 10421

PhotographyLogoΆραγε, τι είναι ο δρόμος για τον καθένα μας;Είναι βιώματα, είναι διλλήματα, είναι συναισθήματα, προσδοκίες, όνειρα, μνήμες και σκέψεις;Είναι τόπος συνάντησης, εργασίας, αντίδρασης και συγκρούσεων;Είναι εικόνες, είναι τοπίο, είναι πόλη ή ύπαιθρος;Είναι εξέλιξη ή μετάλλαξη, φαντασία, έμπνευση ή πραγματικότητα;Είναι χώρος, είναι χρόνος, σύμβολο ή στόχος, είναι η πορεία της ζωής μας, είναι η ιστορία μας;



«Κάθε δρόμος είναι ένας άξονας του κόσμου που δεν αφήνει το σύμπαν να σκορπίσει».
Μίλτος Φραγκόπουλος

Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα θα προσπαθήσουν να απαντηθούν στο νέο project του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), που έχει ως στόχο τη συλλογή κειμένων και φωτογραφιών που θα καταγράφουν πραγματικά ή/και εικαστικά τους «ελληνικούς» δρόμους.
Σκοπός μας είναι, ξεκινώντας από το προσωπικό επίπεδο του κάθε καλλιτέχνη και μέσα από την αξιολόγηση πολλών και διαφορετικών απόψεων, να καταλήξουμε σε μία σύνθεση λόγου και εικόνας που θα απεικονίζει την πολύπλοκη πολιτιστική, πολιτική και πνευματική δομή της Ελλάδας. Να δημιουργήσουμε δηλαδή, με αφορμή τους «δρόμους», ένα ντοκουμέντο για την ελληνική πραγματικότητα έτσι όπως μεταβάλλεται στο χώρο και το χρόνο.
Το project θα ολοκληρωθεί με μία μεγάλη έκθεση με θέμα «Δρόμοι “ελληνικοί”. Οι “δρόμοι” της ζωής μας» όπου θα συνδυάζονται λογοτεχνικά κείμενα με φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά μέσα και την έκδοση ενός πολυσέλιδου δίγλωσσου καταλόγου.

 

«Κάθε δρόμος είναι ένας άξονας του κόσμου που δεν αφήνει το σύμπαν να σκορπίσει».
Μίλτος Φραγκόπουλος

Περιγραφή του Project

Η βασική ιδέα προέρχεται από την έκθεση του ΦΚΘ «Δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν» που έγινε στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2010, υπό την αιγίδα του  Δήμου Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης (www.fkth.gr). Σε αυτήν την αρχική παραγωγή φωτογράφοι και λογοτέχνες λειτούργησαν αυτόνομα. Τώρα οι φωτογράφοι καλούνται να δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα.

Το project περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Α. Πρόσκληση για τη συλλογή λογοτεχνικών κειμένων με θέμα «Δρόμος» και ανάρτησή τους στο site του ΦΚΘ. Τα κείμενα μπορούν να είναι πρωτότυπα ή και κείμενα που έχουν ήδη δημοσιευτεί.
Β.     Προκήρυξη Διαγωνισμού φωτογραφίας και άλλων οπτικοακουστικών μέσων (video, slides, κατασκευές κλπ) με θέμα: «Δρόμοι “ελληνικοί”. Οι “δρόμοι” της ζωής μας». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως. Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή και ομαδική (σύλλογοι, οργανισμοί, φορείς, κοινωνικές ομάδες κ.λ.π. ).
Γ.     Έκθεση των έργων που θα προκριθούν από το Διαγωνισμό και έκδοση πολυσέλιδου καταλόγου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η Έκθεση θα περιοδεύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι βασικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους οι διαγωνιζόμενοι είναι:
α.  Θα πρέπει να υπάρχει εμφανή σύνδεση ανάμεσα στις εικόνες και τα κείμενα. Το κείμενο που θα επιλέξει ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να είναι ένα από αυτά που θα αναρτηθούν στο site του ΦΚΘ, ή κάποιο άλλο, εκτός λίστας, αρκεί να έχει την άδεια χρήσης του.
β.  Να δοθεί έμφαση στον όρο «ελληνικός». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απεικονίζεται κάποιος συγκεκριμένος ελληνικός δρόμος, αφού επιζητείται και η εικαστική ή άλλες ερμηνείες του θέματος. Θέλουμε να περιγράψουμε και να διαπραγματευτούμε τις ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι η ζωή στους δρόμους είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ως λαό.  Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που παρατηρούν συνήθως οι ξένοι που μας επισκέπτονται. «Όλοι είναι στους δρόμους και όλα γίνονται στους δρόμους».  Μήπως αυτό να αποτελεί και τη διαφορετικότητά μας;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα θεματικά πεδία δεν θα πρέπει απαραίτητα να περιορίζονται στην εικονογράφηση ή την περιγραφή μιας κατάστασης, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται. Το θέμα είναι πολύ ανοιχτό, από εικόνες προηγούμενων δεκαετιών που δείχνουν την εξέλιξη του αστικού τοπίου (που ίσως να υπάρχουν στα αρχεία μας) μέχρι και αφηρημένες απεικονίσεις φανταστικών καταστάσεων. Η ευρύτητα του θέματος προέρχεται από τις πολλές εννοιολογικές απόψεις που επιδέχεται ο «Δρόμος», αυτή είναι και η κεντρική ιδέα αυτού του project. Για παράδειγμα στην ερώτηση «ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε;» πόσες και ποιες ερμηνείες μπορεί να δώσει ο καθένας μας;



Υπεύθυνη project                                            Για το ΦΚΘ   
Ράνια Κοκκινίδου                                             Βασίλης Καρκατσέλης
Τηλ.: 6972085911                                          Τηλ.: 6942860890
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                             email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FaLang translation system by Faboba