Off Canvas sidebar is empty

Φωτογράφος της Χρονιάς 2009

kalomoirisfoto1Με μια δραματική φωτογράφηση της ανατολής του ήλιου πάνω από το Νησί Σκάι στη Δυτική Σκωτία, ο Ελληνο-Γάλλος φωτογράφος Μανώλης Κουπέ Καλομοίρης (δισέγγονος του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη) που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στην καλλιτεχνική φωτογραφία τοπίου, κέρδισε την ανώτατη βράβευση  σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του είδους που διεξήχθη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αγγλία


Η βράβευση που ανακοινώθηκε πρώτα από τους SUNDAY TIMES σε ειδικό αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό SPECTRUM,  βρήκε τον 35χρονο φωτογράφο στα υψίπεδα της αγαπημένης του Σκωτίας όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιεί ένα φωτογραφικό σεμινάριο.

Ο Μανώλης Κουπέ Καλομοίρης ανακηρύχθηκε  στον διαγωνισμό TAKE A VIEW
ο καλύτερος φωτογράφος της Χρονιάς για το Τοπίο (LANDSCAPE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2009) και πήρε το 1ο  βραβείο καλύτερης συνολικής φωτογραφίας που λαμβάνει την ονομασία Φωτογραφία της Χρονιάς 2009 και συνοδεύεται από  χρηματικό βραβείο 10.000 λίρες.
Η φωτογραφία- «ζωγραφιά» του διακριθέντος Έλληνα φωτογράφου που δείχνει τη θέα από τους βράχους του Γέρου του Στορ (Old Man of Storr) στο νησί Σκάι (Isle of Skye) επελέγη ανάμεσα σε 20.000 φωτογραφίες που διαγωνίσθηκαν. Επίσης έλαβε υψηλή διάκριση στην κατηγορία Κλασσική Θέα  και μια άλλη φωτογραφία τοπίου του Κουπέ από τα υψίπεδα της Σκωτίας που αποτυπώνει το ξημέρωμα στο οροπέδιο του Rannoch Moor.

Ο διαγωνισμός  αυτός ιδρύθηκε από τον γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλή Άγγλο φωτογράφο Charlie Waite με στόχο να αποτελέσει μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα για την ποιοτική φωτογραφική καταγραφή του αγγλικού τοπίου των ημερών μας φιλοδοξώντας έτσι να δημιουργήσει ένα αρχείο εικόνων για το μέλλον. Θέμα του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά το αγγλικό φυσικό και αστικό τοπίο, ωστόσο οι συμμετοχές είναι διεθνείς. {mosimage}

Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει τη νικήτρια φωτογραφία του  Μανώλη Κουπέ Καλομοίρη μαζί με περίπου άλλες 100  επιλεγμένες και βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού TAKE A VIEW, σε έκθεση που θα γίνει στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (5 Δεκεμβρίου 2009 – 24 Ιανουαρίου 2010) .
Επίσης στο τέλος Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις AA Publishing λεύκωμα με όλες τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν με τίτλο Landscape Photographer of the Year – Collection 03.

Το γεγονός της βράβευσης τόνισε σύσσωμος ο αγγλικός τύπος και προβάλλεται στην ιστοσελίδα του BBC NEWS. Στη Φωτογραφία της Χρονιάς για το Τοπίο του Μανώλη Κουπέ Καλομοίρη έγιναν πολλές επαινετικές αναφορές:

«Ο Μανώλης Κουπέ από το Παρίσι, κέρδισε 10.000 λίρες όταν η φωτογραφία του από τους μυτερούς βράχους του Old Man of Storr μαζί με την θάλασσα στο βάθος επελέγη ως η καλύτερη ανάμεσα σε χιλιάδες φωτογραφίες που απεικόνιζαν μερικά από τα πιο όμορφα τοπία του Ηνωμένου Βασίλειου». [Telegraph]

«Τόσο πολύ σου κόβει την ανάσα η ομορφιά της, που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτή η εικόνα όπου βλέπουμε το φως της ανατολής να προβάλει μέσα από τα σύννεφα και να χτυπά το νησί του Σκάι δεν είναι το έργο ενός ζωγράφου. Όμως για τούτη την εικόνα που κέρδισε τον τίτλο της φετινής Φωτογραφίας της Χρονιάς για το Τοπίο θα πρέπει να ευγνωμονούμε μία φωτογραφική μηχανή και την μητέρα Φύση…». [Daily Mail]

«Αυτή η εικόνα της ανατολής πάνω από τον Γέρο του Στορ στο νησί Σκάι επελέγη ως η καλύτερη ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες φωτογραφίες που έδειχναν τα πιο ωραία μέρη της Μεγάλης Βρετανίας. Ο φωτογράφος Μανώλης Κουπέ θα πάρει μαζί του ένα βραβείο 10000 λιρών ενώ η εικόνα του θα αποτελέσει το επίκεντρο της έκθεσης που θα γίνει στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίου στις 5 Δεκεμβρίου». [The Guardian]

Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης γεννημένος στο Παρίσι αλλά και με ρίζες ελληνικές (είναι δισέγγονος του μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη) ξεκίνησε τις σπουδές του στη φωτογραφία υπό την καθοδήγηση του Πλάτωνα Ριβέλλη στο Φωτογραφικό Kύκλο στην Αθήνα και τις ολοκλήρωσε  αργότερα στο Λος Άντζελες.
Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες η δουλειά του επικεντρώθηκε κυρίως στην φωτογράφηση ταξιδιωτικών θεμάτων και τοπίων.
Από το 2005 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με τη γυναίκα του, από όπου εξορμά προς διάφορες κατευθύνσεις σε διαρκή αναζήτηση στιγμών «όπου το τέλειο φως χτυπά το τέλειο τοπίο…»
Εργάζεται ως free-lance φωτογράφος προωθώντας το έργο του σε διάφορα media σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα δημοσιεύονται τακτικά φωτογραφίες του σε γνωστά περιοδικά (στo περιοδικό Φωτογράφος,  το Passeport, το Έψιλον και το Γεωτρόπιο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία). Το 2006 ιδρύει τις Εκδόσεις ΦΑΟΣ και εκδίδει το φωτογραφικό λεύκωμα "ΣΑΜΟΣ, ένα φωτογραφικό ταξίδι". Έχει παρουσιάσει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Το 2008 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό της EPSON που έγινε στην Αθήνα και διακρίθηκε στον 2ο Διαγωνισμό TAKE A VIEW της Αγγλίας.
Η ηλεκτρονική γκαλερί του φωτογράφου φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: www.emmanuelcoupe.com

Λεζάντες 

Old Man of Storr
Η νικήτρια φωτογραφία του Μανώλη Κουπέ Καλομοίρη
που πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης συνολικής φωτογραφίας και
ονομάστηκε Φωτογραφία της Χρονιάς 2009 στο διαγωνισμό
φωτογραφίας TAKE A VIEW στην Αγγλία. Αποτυπώνει τη θέα
από τους βράχους του Γέρου του Στορ στο νησί Σκάι στη Δυτική
Σκωτία.

Rannoch Moor
Φωτογραφία Τοπίου του Μανώλη Κουπέ Καλομοίρη που πήρε
υψηλή διάκριση στο διαγωνισμό φωτογραφίας TAKE A VIEW
στην Αγγλία. Αποτυπώνει το ξημέρωμα στο οροπέδιο του  Rannoch
Moor  στη Σκωτία.

Πληροφορίες Koyinta