Off Canvas sidebar is empty

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χρήστο Ν. Καρακάση στίς Ημέρες Κινηματογράφου

poster between two homelands enΑφιέρωμα στον σκηνοθέτη και παραγωγό Χρήστο Ν. Καρακάση στα πλαίσια του προγράμματος "Ημέρες Κινηματογράφου" που διοργανώνεται από την  Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς προβάλλοντας την ταινία «ανάμεσα σε δύο πατρίδες».  Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και Ώρα 20.00 .Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον σκηνοθέτη ο οποίος θα παρευρίσκεται στην προβολή


Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη  Χρήστο Ν. Καρακάση Ημέρες ΚινηματογράφουΣημείωμα Σκηνοθέτη

Η Ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που έχουν βρει μια άλλη πατρίδα  ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια.

Όταν γνώρισα τον Ηλία Μισύρη ,αμέσως θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την ζωή του. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία του, και πώς  βρέθηκε στη Φινλανδία, για να ανακαλύψει σε ξένο τόπο την ίδια του την πατρίδα. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στο Ξυλόκαστρο, εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, εξόριστη επί εφτά χρόνια στα βουνά της Τρίπολης.

Τα χρόνια αυτά τον καθόρισαν σημαντικά. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και ταξίδεψε εκτός Ελλάδας, βρίσκοντας στη Φινλανδία, μια δεύτερη πατρίδα. Εκεί βίωσε έντονα τα φιλελληνικά αισθήματα του Φινλανδικού λαού, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψε τον πολιτισμό της χώρας που τον «υιοθέτησε. Μετέτρεψε το ταξίδι στην πιο οικεία και προσωπική συνθήκη. Κατάφερε αυτήν την αρνητική συγκυρία να την μετατρέψει σε θετική θέση στην ζωή του!

Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια την κινηματογραφικής διαδικασίας μπήκαμε όλοι οι συντελεστές σε ένα εσωτερικό ταξίδι. Το εξαίρετο κείμενο της Συγγραφέως Βασιλικής Κάππα γεννήθηκε μέσα από μια σύνθεση λυρικότητας και φιλοσοφικής θεώρησης. Η Βασιλική ακολούθησε όπως όλοι μας αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό που ένα έργο το κάνει ξεχωριστό. Να είναι απλό ,να αφορά την ανθρώπινη φύση και να μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε το αύριο κτίζοντας το παρόν ζώντας στο σήμερα, και αναπολώντας και κρίνοντας το χτές !!!

Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία Χρήστος  Ν. Καρακάσης
Φωτογραφία Ηλίας Μισύρης ,Χρήστος Καρακάσης

Arttu  Kotisara-Eero murtomaki  ,Ari  Valkola-Juhani  koivusaari

Κείμενα –Αφήγηση Βασιλική Κάππα

Μουσική Moles Band ,Souvlaki  orchestraorchistra souvlaki   Ημέρες Κινηματογράφου

Παραγωγή Κινηματογραφική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ Διάρκεια 65 λεπτά

Οι προβολές γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς.

Γρ. Λαμπράκη 19

Είσοδος ελεύθερη



Καλλιτεχνικά ταξίδια και προβολές της ταινίας
Προβολή στο Διαγωνιστικό του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011

Προβολή στο Φινλανδικό Ινστιτούτο 10, 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου           
(Διοργάνωση Φινλανδική πρεσβεία, Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών)

Προβολή στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 11/12/2011
Διοργάνωση Φινλανδική Πρεσβεία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φινλανδικός Σύλλογος Βόρειας Eλλάδας,  Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη  Χρήστο Ν. Καρακάση Ημέρες Κινηματογράφου

Ρέθυμνο  31/3/2012 Σύλλογος Φινλανδών

Προβολή στο Parnu Estonia  7/4/2012

14o Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου Ε.Κ.Θ 21/12/2012

Προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης  Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014  

Προβολή από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας 28/4/2014

Προβολή στον ΟΤΕ TV History Channel δέκα προβολές έτος 2016

Προβολή στο Ελσίνκι στην Φινλανδία στα πλαίσια του Δεύτερου
Ελληνο-Φινλανδικού Φεστιβάλ “Ελλάδα Παντού” 28-30 Οκτωβρίου 2016
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
και Αθλητισμού, και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμό

Προβολή στην Αγγλία 12 Δεκεμβρίου,2016 στο Lecture Theatre,       
Creative Edge Building , Οργάνωση Edge Hill Media department.

Προβολή στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Μόσχα,Διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), σε συνεργασία με την Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας – GOSFILMOFOND , και 2 – 9 Οκτωβρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο «Illuzion»






Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη  Χρήστο Ν. Καρακάση Ημέρες Κινηματογράφου

Γνωριμία με τον σκηνοθέτη και Παραγωγό Χρήστο Ν. Καρακάση

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction.

 

Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ. Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ .

Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.  Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ. Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο  απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine.

Koyinta Art