Off Canvas sidebar is empty

La Traviata

La Traviata poster1Την δημοφιλέστατη ρομαντική όπερα του Giuseppe Verdi «La Traviata» παρουσιάζει τον Απρίλιο η Όπερα Θεσσαλονίκης για πέντε μόνο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης και για άλλη μία στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας.
Η Traviata, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Η γυναίκα που ξεστράτισε», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Βενετία το 1853. Η υπόθεση είναι βασισμένη στο πασίγνωστο θεατρικό έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά του νεώτερου, υιού του συγγραφέα του Κόμη Μοντεκρίστο.


Πρόκειται για μία όπερα αποτελούμενη από τρεις πράξεις, το λιμπρέτο της οποίας έγραψε ο Francesco Maria Piave.

Η υπόθεση του έργου:
Στις αρχές του 18ου αιώνα, μία Παριζιάνα πόρνη πολυτελείας, η Violetta Valery και ο νεαρός επαρχιώτης αριστοκράτης Alfredo Germont, ερωτεύονται και εγκαταλείπουν την κοσμική ζωή του Παρισιού. Ζουν ευτυχισμένοι για ένα μικρό διάστημα στην εξοχή με έξοδα της Violetta, αφού ο Alfredo δεν έχει δικά του εισοδήματα, αλλά συντηρείται από τον πατέρα του. Αυτός όμως δεν μπορεί να δεχθεί αυτό τον δεσμό, καθώς πιστεύει ότι ατιμάζει το όνομά του και ζητά από την Violetta να εγκαταλείψει τον γιο του για το καλό της οικογένειάς του. Εκείνη με αυταπάρνηση αποδέχεται την παράκληση και επιστρέφει στο Παρίσι, ωστόσο η θυσία της παρεξηγείται από τον Alfredo. Οι δύο νέοι ξανασμίγουν όταν πια είναι πολύ αργά, αφού η Violetta είναι πολύ άρρωστη από φυματίωση και τελικά πεθαίνει στην αγκαλιά του Alfredo.

Στη νέα της αυτή παραγωγή, η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας και συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, ενώ σε μία παράσταση θα διευθύνει ο πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα Θεσσαλονικιός διευθυντής ορχήστρας Σίμος Ιωαννίδης.
Την σκηνοθεσία και την σκηνογραφία υπογράφει η νέα Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Maria Elena Mexia, η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Steve Almerighi, η χορογραφία του Κώστα Γεράρδου και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.
Συμμετέχει η Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Αγγελικής Κρίσιλα.
Τον ρόλο της Traviata θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Fiorella Burato, φημισμένη για την ερμηνεία του ρόλου αυτού σε πολλά θέατρα του εξωτερικού.

Αναλυτικά οι συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Β’ Αρχιμουσικός: Σίμος Ιωαννίδης
Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Maria Elena Mexia
Ενδυματολογική επιμέλεια: Steve Almerighi
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Διδασκαλία Χορωδίας Θεσσαλονίκης: Αγγελική Κρίσιλα

Διανομή:
La Traviata: Fiorella Burato
Alfredo Germont: Carlos Silva
Giorgio Germont: Γιάννης Γιαννίσης
Flora Bervoix: Μαρησία Παπαλεξίου
Annina: Χαρούλα Γκλαβοπούλου
Gastone: Δημήτρης Πακσόγλου
Marchese d’ Obigny: Vasco Fracanzani
Barone Douphol: Κωνσταντίνος Ντότσικας
Dottor Grenvil: Βασίλης Κωστόπουλος
Συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Οι πέντε παραστάσεις της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν στις 5, 6, 9, 11 και 13 Απριλίου στο Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον», με ώρα έναρξης τις 20:30, ενώ στις 16 Απριλίου θα γίνει η παράσταση στον Χώρο Τεχνών Βεροίας, επίσης στις 20:30.

Info:
Θεσσαλονίκη:
Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Μονή Λαζαριστών)- πληροφορίες στα τηλ. 2310223785 και 2310288000
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 40€ και 45€- Φοιτητικό/ μαθητικό: 20€ και 25€

Βέροια:
Προπώληση εισιτηρίων Χώρου Τεχνών Βέροιας, τηλ. 2331078106

Ευγενία Χατζηνικολαίδου