Από τις 2 έως τις 5 Μαΐου 2007 η πόλη Μούγλα της Τουρκίας (150 χιλ. νότια της Σμύρνης) φιλοξένησε την 3η Συνάντηση Ντοκιμαντέρ Ελλάδας Τουρκίας, μια εκδήλωση που παίρνει τη μορφή ενός πολύ σημαντικού θεσμού. Οι δέκα ταινίες από την Ελλάδα και οι έντεκα από την Τουρκία, που προβλήθηκαν στη διάρκεια τεσσάρων ημερών, έδωσαν την αφορμή για την ανάπτυξη ενός πολύ σημαντικού διαλόγου ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους σκηνοθέτες και άνοιξαν νέους δρόμους συνεργασίας.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι ταινίες «Το Σχολείο» και «Η πίστη είναι ροκ» της Μαριάννας Οικονόμου, "Οι άλλοι" της Λουκίας Ρικάκη, "Ηλίας Πετρόπουλος", της Καλλιόπη Λεγάκη, "Φόνος στην αγορά" και «Ζαχάρωφ» του Άγγελου Αμπατζόγλου, "Kursal" του Νίκου Θεοδοσίου, "Πύλα, να ζεις μαζί και χωριστά" του Ηλία Δημητρίου, "Όσο ζούμε θα έχουμε ιστορίες να διηγούμαστε» του Κώστα Μαχαίρας.
Τους έλληνες σκηνοθέτες και το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ εκπροσώπησαν οι Νίκος Θεοδοσίου και Ηλίας Δημητρίου. Ο τύπος της Τουρκίας έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός ενώ οι έλληνες σκηνοθέτες έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας.
Η Συνάντηση στη φιλόξενη πόλη της Μούγλας (μια πόλη με σημαντική ελληνική παρουσία πριν το 1922) απέδειξε την ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι ταινίες από την Τουρκία, αρκετά τολμηρές, ανεδείκνυαν τα ζητήματα των μειονοτήτων στη χώρα αυτή (όπως Ελλήνων, Κούρδων, Λαζών κλπ) έδωσαν την αφορμή για μεγάλες συζητήσεις με τους θεατές που ανακάλυπταν πτυχές της χώρας τους που αγνοούσαν.
Η ταινία του Ενίς Ριζά «Υιοθετώντας μια νέα πατρίδα», για τον προσφυγικής καταγωγής Δήμο της Νέας Μάκρης Αττικής, πέρα από τα άλλα αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην κινηματογραφική καταγραφή της ελληνικής ιστορίας.
Η Συνάντηση Ντοκιμαντέρ στη Μούγλα είναι μια εκδήλωση που ξεπερνάει τα στενά κινηματογραφικά όρια ενός φεστιβάλ ή για την ακρίβεια αναδεικνύει την πραγματική, κοινωνική διάσταση του κινηματογράφου.
Σε όλη τη διάρκεια των προβολών εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα που κατοικεί στη Μαρμαρίδα, ταξίδεψε στη Μούγλα για να συναντήσει τους Έλληνες σκηνοθέτες. Είπε ότι κατάγεται από την Ξάνθη κι έφυγε από κει το 1941, σε ηλικία 12 ετών, όταν η πόλη κατελήφθη από τους Βουλγάρους.
Στην προβολή της ταινίας για την Πύλα, το μοναδικό σήμερα μικτό χωριό στην Κύπρο, ήρθε μια τουρκοκύπρια που κατάγεται από αυτό το χωριό για να μιλήσει με τον ελληνοκύπριο σκηνοθέτη και να τον ευχαριστήσει.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο δήμαρχος της πόλης, και κύριος υποστηριχτής της Συνάντησης Ντοκιμαντέρ, ζήτησε από τους Έλληνες σκηνοθέτες να τον βοηθήσου να βρει στην Ελλάδα τα ίχνη ελλήνων προσφύγων από τη Μούγλα. «Θέλω να βρω τους συμπατριώτες μου» είπε.
Νίκος Θεοδοσίου