Από τις σημαντικότερες επιδιώξεις μιας σύγχρονης πόλης είναι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους μικρούς δημότες, τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες. Στο Νέο Ψυχικό την αποστολή αυτή ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα πρότυπο πάρκο για παιδιά. Το εκπαιδευτικό οικολογικό πάρκο, που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1992 σε μία έκταση δύο εκταρίων είναι το επιστέγασμα της έντονης δραστηριοποίησης του Δήμου στα θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι σκοποί της λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Οικολογικού Πάρκου:
• Η ενημέρωση των μαθητών για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, σε ένα καταπράσινο χώρο που έχει τα πιο αντιπροσωπευτικά, είδη δέντρων και φυτών, ώστε να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση.
• Η ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών επισκεπτών για την ανάγκη καθιέρωσης της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή.
• Η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, η μείωση του όγκου των σκουπίδιων και η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
• Η δημιουργία ενός όμορφου χώρου για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων, γιορτών, εκδηλώσεων.
Πως λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο:
Ενα σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο, κομμάτι των δραστηριότήτων του είναι όπως το λέει και ο τίτλος του το εκπαιδευτικό. Καθημερινά το επισκέπτονται σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί απ' όλη την Αττική και όχι μόνο.
Οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων μέσα από ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις, διάρκειας 30-45 λεπτών ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στη διαρκή καταστροφή και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.α. Στο Κτίριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης απο τον υπεύθυνο του Πάρκου μαθαίνουν για την ανακύκλωση: τη διαδικασία, την αναγκαιότητά της, τα οφέλη που προκύπτουν απο την εξοικονόμηση πόρων, συζητούν και δίνουν τις δικές τους ιδέες για την ανακύκλωση.
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες της οικολογίας και της ανακύκλωσης, να γνωρίσουν τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησημοποιηθούν και να πληροφορηθούν για τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου μας. Στην πράξη διδάσκονται τη σημασία και την ανάγκη να συμμετέχουν και τα ίδια ενεργά φέρνοντας από το σπίτι τους ανακυκλώσιμα, μαθαίνουν να τα διαχωρίζουν και να τα ρίχνουν στους κάδους με το διαφορετικό χρώμα για κάθε υλικό.
Οι μικροί μας φίλοι από τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς μαθαίνουν για τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης με δημιουργικό και άμεσο τρόπο μέσα από ευχάριστα παιχνίδια, χορό, τραγούδια και επιβραβεύονται για τη συμμετοχή τους με μικρά συμβολικά δώρα όπως μπαλόνια, μολύβια, ιχνογραφίες κ.α. Στη συνέχεια η παιδική χαρά του Πάρκου με το "Λαβύρινθο" και τις κούνιες προσφέρεται για παιχνίδι μέχρι το τέλος της επίσκεψής όταν τα παιδιά θα κάνουν μια βόλτα περίπου διακοσίων μέτρων με το τρενάκι του Πάρκου, μοναδικό στην χώρα μας, το οποίο πραγματικά κλέβει την καρδιά τους. Ενημερωτικό υλικό και αφίσες δίνεται στους υπεύθυνους των οργανωμένων επισκέψεων για τις οποίες υπάρχει το συμβολικό ποσό των 0,90 λεπτών είσοδος για κάθε παιδί με δώρο ένα οικολογικό μολύβι.
Λειτουργούν επίσης, εκθεσιακός χώρος, κιόσκια αναμονής και ανάπαυσης, σκάκι ανοιχτού χώρου, αναψυκτήριο το οποίο στεγάζεται σε ένα παλαίο σιδηροδρομικό βαγόνι και εκτός των άλλων διαθέτει στα παιδιά χαρτί αλληλογραφίας, μπλόκ ζωγραφικής και μολύβια, όλα από ανακυκλωμένα υλικά. Για την άθληση και ψυχαγωγία των μικρών και μεγάλων επισκεπτών μας έχουν δημιουργηθεί γήπεδα τέννις και μπάσκετ, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γεμάτο δέντρα, λουλούδια και συντριβάνια.
Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά, τα Σάββατα και τις Κυριακές 10:00-13:00 και 16:00-18:00 (το καλοκαίρι 18:00-20:00), κλειστά είναι μόνο τις επίσημες αργίες.
Ο Δήμος Νέου Ψυχικού τιμήθηκε δύο φόρές: με την κατάκτηση της 200ης θέσης για το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο και της 201ης για την αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με τη δημιουργία των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
Ενημερώνουμε και ψυχαγωγούμε τα παιδιά.
Προστατεύουμε το περιβάλλον.
Βοηθάμε την εθνική οικονομία.
Αυξάνουμε τα δημοτικά έσοδα.
Ο Προϊστάμενος του
Εκπαιδευτικού Οικολογικού Πάρκου
Μιχάλης Γκλιάτης