Εκθεση Θ.Παπαγιαννη-Μουσειο Μπενακη

benakipapagiannisΔουλειά 18 χρόνων η οποία συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη (οδό Πειραιώς 51) ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης , Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, από 29 Μαρτίου έως 6 Μαΐου 2012. Στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς αναφέρει : «Την έκθεση των έργων του Θ.Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη, την περιμέναμε επειδή την είχαμε ανάγκη . Όπως και το θεωρητικό της έξαλλου υπόβαθρο ,τον λόγο  που την αρθρώνει  επεξηγηματικά με την λακωνική αμεσότητα ενός μανιφέστου».

 

Με τριάντα υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες «Τα φαντάσματα μου» όπως τ’αποκαλεί , ο γλύπτης  στήνει ένα σύγχρονο τραγικό χορό .  Τα έργα που είναι φιλοτεχνημένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος του 1993)και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά , φτιάχνουν τον συμβολικό χορό της Νεοελληνικής Τραγωδίας. Στη μέση του χορού ένα ταψί με ψωμιά , διαχρονικό σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου και μια πεσμένη μορφή, συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης . Μια έκθεση η οποία υπό τις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα , αποκτά πολυεπίπεδες διαστάσεις.

Ο επιμελητής της έκθεσης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης στο εισαγωγικό του κείμενο υπογραμμίζει: «Εδώ το δράμα στέκει άφωνο χωρίς λόγια. Γι’αυτό και είναι τόσο επιβλητικό και τόσο καίριο…».

Ο Θ.Παπαγιάννης με απλό και λιτό τρόπο με το γλυπτικό αυτό περιβάλλον το οποίο συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο-μαρτυρία, θέλει να επισημάνει πως δεν φτάσαμε σ’αυτή την παρακμιακή κατάσταση τυχαία αλλά οδηγηθήκαμε εδώ μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων γεγονότων και τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Όπως αναφέρει  στον πρόλογο του δεν ξέρει από πόσο μακριά έρχονται οι εφιαλτικές αυτές μορφές , ούτε μπορεί να εξηγήσει αν είναι θεοί ή δαίμονες , αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας , λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι , εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους , φαντάσματα του νου ή εφιάλτες . Και καταλήγει: Μήπως-είναι οι προπάτορες μας , αυτοί που έστησαν το έθνος μας όρθιο και προβάλλουν εν χορώ , απειλητικοί , εξοργισμένοι , ταπεινωμένοι , πυρπολημένοι και μας γυρεύουν εξηγήσεις για την κατάντια αυτού του τόπου ;
Μας καλεί όλους να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε…

Σημείωση: Το γλυπτικό περιβάλλον «Τα φαντάσματα μου» θα πλαισιώσουν μουσικά και θεατρικά δρώμενα καθώς και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.  

Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty