Off Canvas sidebar is empty

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η έκθεσηTake a trip to the Invisible Cities στην Φινλανδία

pinakes2Ολοκληρώθηκε η ατομική έκθεση της Βασιλικής Κάππα «Take a trip to the Invisible Cities»  που φιλοξένησε  ο περίφημος εκθεσιακός χώρος της Vaasa City Library, στην Φινλανδία, και διήρκεσε έναν μήνα  (1/10/2014 εως 30/10/2014). Πάνω από 3000 επισκέπτες δέχτηκε ο εκθεσιακός χώρος κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη και η έκθεση γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας της Οστροβοθνίας (Regional Council of Ostrobothnia)  σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για την Άγρια Ζωή, που διεξάγεται στη Βάσα (International Wildlife Vaasa Festival) και την Βιβλιοθήκη της Βάσα (Vaasa City Library).

Ολοκληρώθηκε η εκθεσηTake a trip to the Invisible Cities  στην Φινλανδία
Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν τοπικοί παράγοντες και παρευρέθηκαν γνωστοί καλλιτέχνες της Φινλανδίας όπως η αγαπητή, από το Φινλανδικό και Σουηδικό κοινό, συγγραφέας Carita Nystrom, o διεθνούς φήμης Nik Van-Eckmann με πολυεπίπεδη κινηματογραφική δραστηριότητα και  πολύχρονη έρευνα πάνω στην ηχογράφηση της άγριας ζωής, η σκηνοθέτις και παραγωγός Maikki Kantola, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Wildlife Vaasa Film Festival Ηλίας Μισύρης, ενώ τη μουσική της νότα κατέθεσε η Souvlaki Orchestra, που χαρακτηρίζεται από το χιούμορ της, το ζωηρό της ύφος και τον ασυνήθιστο χαρακτήρα της, καθώς είναι μια ορχήστρα που ιδρύθηκε από τον Ηλία Μισύρη το 1995 και αποτελείται από Φινλανδούς με ρεμπέτικο ρεπερτόριο, ενώ ο Φιλανδός μαέστρος προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο και είναι πρύτανης πανεπιστημίου.

Η Βασιλική Κάππα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση και μίλησε για την ιδέα που γέννησε την συγκεκριμένη σειρά πριν από 15 χρόνια, ενώ τα έργα παρέσυραν τους παρευρισκόμενους σε ένα συμμετοχικό παιχνίδι καθώς έβλεπαν σε αυτά δικά τους οικεία μέρη. Σε ξεχωριστή εγκατάσταση, σε στενό διάλογο με τα έργα, προβαλλόταν η ταινία του Χρήστου Ν. Καρακάση «Take a trip» με θέμα τη βαθύτερη υπόσταση μιας πόλης, σε πρώτη Ευρωπαϊκή Προβολή. Η δημιουργική σύζευξη των δύο πρότζεκτ έδωσε νέα ώθηση στον τρόπο διατύπωσης των πόλεων.

Ολοκληρώθηκε η εκθεσηTake a trip to the Invisible Cities  στην ΦινλανδίαΤο κείμενο της ταινίας ήταν ένα ποιητικό αφήγημα της Βασιλικής Κάππα με στοιχεία από την πρώτη σύλληψη των πόλεων μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι του 2014  εκδόθηκε με τίτλο «Take a trip to the Invisible Cities», στην αγγλική γλώσσα, από τις εκδόσεις ΚΟΥΙΝΤΑ. Το βιβλίο «Take a trip to the Invisible Cities» καθώς και μια ειδική έγχρωμη έκδοση μεγάλης διάστασης με τίτλο «Paintings by Vasiliki Kappa» ήταν διαθέσιμα στο κοινό. Ο εκθεσιακός χώρος της Vaasa City Library  στεγάζεται σε μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στη Φινλανδία με μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ στους εκθεσιακούς της χώρους παρουσιάζονται εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.

Οι πόλεις της Βασιλικής Κάππα πρωτοπαρουσιάστηκαν σε ατομική έκθεση το 2002 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης στην Αθήνα. Ταξιδεύουν ταυτόχρονα με τη δημιουργό τους και αποτυπώνουν εννοιακές διαδρομές. Τα τοπία διυλίζονται από το φίλτρο της νοσταλγίας χάνοντας κάθε βαρύτητα. Μένει μόνο το ονειρικό τους αποτύπωμα, αόρατο με την πρώτη ματιά: η εσωτερική πόλη. Με ακρυλικά, λάδια και ανάγλυφες υφές είναι μια σειρά έργων που έχει αγαπηθεί, ενώ δημιουργικά εξελίσσεται συνεχώς από το πρώτο έργο μέχρι σήμερα.souvlaki orchestra

 

 

Η Βασιλική Κάππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο. Εργάζεται στην Αθήνα. Ως εικαστικός συνενώνει μια γκάμα εργαλείων, που εκτείνονται από τη ζωγραφική ως τη σκηνοθεσία και το animation. Είναι επίσης συγγραφέας, καταχωρημένη από τη λογοτεχνική κριτική στις πιο ανατρεπτικές πένες. Το πρώτο της βιβλίο «Η δίαιτα της ύαινας», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ήταν στις επίσημες υποψηφιότητες για κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, κάτι ασυνήθιστο για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Το εικαστικό της άνοιγμα της έδωσε την ευκαιρία για άμεση επαφή με το κοινό και συνεχή πειραματισμό με την έννοια της καλλιτεχνικής ταυτότητας και τις εφαρμογές της στην επικοινωνία. Το 2010 σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία Κουίντα συνδιοργανώνει μια πολιτιστική κίνηση με σκοπό την καταγραφή γνωστών και νέων καλλιτεχνών σε αυστηρά καλλιτεχνικό σημειολογικό πλαίσιο. Μέρος της κίνησης ήταν η τηλεοπτική πολιτιστική εκπομπή Blow-Up, σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακάση, όπου είχε αναλάβει κείμενα και παρουσίαση. Προβλήθηκαν δεκατέσσερα επεισόδια σε Ελλάδα και Κύπρο με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, ποιητές… Είναι παραγωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (www.aidff.com). Είναι στην Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος Επιστημονικών και Οικολογικών ταινιών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας κι ακόμα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης, φιλολογία και γλωσσολογία, υποκριτική και μουσική. Έχει πραγματοποιήσει 24 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ζωγραφική της δουλειά είναι οργανωμένη σε ενότητες. Από τις πιο γνωστές της ενότητες οι «Αόρατες Πόλεις».

Koyinta Art