Off Canvas sidebar is empty

DEDE" της Mariam Khatchvani σε Α' ΠΡΟΒΟΛΗ στο Αλκυονίς από 21/12

dedeΗ ταινία "DEDE" της Γεωργιανής σκηνοθέτιδας Mariam Khatchvani έχει προκαλέσει αίσθηση στον κινηματογραφικό κόσμο καθώς έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες σε παγκόσμια φεστιβάλ. Το τελευταίο που της απονεμήθηκε ήταν το "Grand prix du jury" το μεγαλύτερο βραβείο στο φεστιβάλ "Κινηματογραφικές Συναντήσεις των Καννών 2017" που αφορούσε έργα των οποίων το σενάριο επεξεργάζεται το ζήτημα της ελευθερίας. Λίγες μέρες πριν της απονεμήθηκε το "βραβείο πολιτιστικής διαφορετικότητας" υπό την αιγίδα της UNESCO στα "Awards Asia Pacific Screen 2017", όπως επίσης και το σημαντικό βραβείο "East of West Award" στο Karlovy Vary, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017, δίνοντάς της την πρώτη της διεθνή αναγνώριση.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στην ιστορία, οι οποίες  ασχολούνται κυρίως  με τα «σκληρά» έθιμα στις μικρές κοινωνίες. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη περιοχή του Svaneti, με άφθονες λαϊκές μουσικές και πολλά παραδοσιακά στοιχεία.

Η σκληρότητα και η ομορφιά του σκηνικού  όπως και η οπτική της σκηνοθέτιδας εξασφάλισαν στην ταινία  «Dede» (Dede στη διάλεκτο Svanesh σημαίνει "μαμά") κι άλλες συμμετοχές και βραβεία σε φεστιβάλ.

Στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Γεωργίας τα παρωχημένα έθιμα  εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Τα πάντα κινούνται γύρω από την τιμή της οικογένειας και μια γυναίκα δεν έχει λόγο σε τίποτα, (συμπεριλαμβανομένου και  της τύχης των παιδιών της). Ωστόσο η Khatchvani εξασφαλίζει στο κοινό τόσο την καλή, όσο και την κακή πλευρά των παραδόσεων.

Στην ταινία χρησιμοποιείται η τοπική γλώσσα των Svanuri και η ταινία  γυρίστηκε στο Ushguli, ένα ορεινό χωριό, στο οποίο  γεννήθηκε και η Khachvani . Όλοι οι ηθοποιοί, με εξαίρεση του Temur Babluani, είναι μη επαγγελματίες λόγω της διαλέκτου που χρησιμοποιείται στην ταινία και την οποία μιλούν μόνο 10.000 άτομα.

H σκηνοθέτης αναφέρεται στην ταινία της λέγοντας:

«To 1992 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη Γεωργία, υπήρχε συνολική αναρχία στο Svaneti. Η ιστορία της γιαγιάς μου ήταν η έμπνευσή μου για την ταινία, την οποία και ήθελα να πω. Φυσικά ορισμένες παραδόσεις έχουν αλλάξει. Η περιοχή μας έχει γίνει τουριστικό θέρετρο. Αλλά υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν βασίζονται στην αγάπη. Αυτό δεν ισχύει μόνο στο Svaneti. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη για τις μουσουλμάνες γυναίκες ».


Σύνοψη

Η ταινία διαδραματίζεται το  1992. Η νεαρή Ντίνα ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό όπου η ζωή «κυβερνάται» επί αιώνες  από την  παράδοση. Ο παππούς της, έχει κανονίσει ήδη τον γάμο της με τον David, ο οποίος επιστρέφει από τον πόλεμο. Επιστρέφοντας φέρνει μαζί του και τον συνστρατιώτη του, στον οποίο οφείλει τη ζωή του. Ο όμορφος Gegi, και η Ντίνα ερωτεύονται. Θα καταφέρει να εναντιωθεί  στις «στεγανές» παραδόσεις της μικρής κοινωνίας στην οποία ζει; Και, αν το κάνει ποιο θα είναι το τίμημα;

Μια αφήγηση της γεωργιανής σκηνοθέτιδας για τα έθιμα και τις παραδόσεις της ορεινής περιοχής της βορειοδυτικής Γεωργίας Svaneti, όπου και γεννήθηκε.

Η εκπληκτική ομορφιά του μεγαλοπρεπούς, άθικτου φυσικού περιβάλλοντος χρησιμεύει μόνο για να τονίσει τον αγώνα της ηρωίδας ,  η οποία επιδιώκει να αποκτήσει την ελευθερία της και το δικαίωμα να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Εμπνευσμένη από την ιστορία της γιαγιάς της,  η ταινία «Dede» αναπτύσσει ένα θέμα που πρωτοεμφανίστηκε στην διεθνώς επιτυχημένη ταινία μικρού μήκους «Dinola».

«Η ταινία είναι για ένα κορίτσι της Svan, που αγωνίζεται για την αγάπη της.  Αρχίσαμε να γυρίζουμε την ταινία πριν από ενάμισι χρόνο και μας πήρε πολύ καιρό γιατί είχαμε κάποια απροσδόκητα προβλήματα. Η αυθεντική εκδοχή της ταινίας είναι στη γλώσσα των Σβαν και περιλαμβάνει μόνο ερασιτέχνες ηθοποιούς εκτός από τον Temur Babluani "

Mariam Khatchvani


Παραγωγή: 20 Steps, Film and Music Entertainment, MP Film Production, Montauk Film Production

Ηθοποιοί: Natia Vibliani, George Babluani, Girshel Chelidze, Nukri Khatchvani, Spartak Parjiani, Sofia Charkviani, Mose Khatchvani

Σκηνοθεσία: Mariam Khatchvani

Σενάριο: Mariam Khatchvani, Vladimer Katcharava, Irakli Solomanashvili

Παραγωγός: Vladimer Katcharava

Σύνταξη: Levan Kukhashvili

Μουσική: Tako Jordania

Διάρκεια: 96 minutes

 

 

Πληροφορίες Koyinta