Off Canvas sidebar is empty

Με επιτυχία η διάλεξη της Βασιλικής Κάππα στο Πάντειο

panteios2Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Βασιλικής Κάππα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την Αφήγηση και τα σύγχρονα κινηματογραφικά είδη την Τετάρτη 29 Μαρτίου.
Η παραγωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (www.aidff.com), σκηνοθέτις και συγγραφέας ήταν προσκεκλημένη στο μάθημα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίας Κακαβούλια Η Αφήγηση στα παλαιά και τα νέα μέσα (Κατεύθυνση 'Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων' του ΠΜΣ "Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση" του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου). Η Βασιλική Κάππα είχε αναλάβει τη διδασκαλία και εφαρμογή ασκήσεων γραφής εμπνευσμένων από τη γλωσσολογία στο Πάντειο Πανεπιστήριο, για δύο χρόνια το 2000 με 2002, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Ρητορικής και Λόγου, που οργάνωνε και διηύθυνε η Μαρία Κακαβούλια.


Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν επιλεγμένα έργα από διαφορετικά σύγχρονα κινηματογραφικά είδη, στα οποία η λειτουργία της αφήγησης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και που το Φεστιβάλ επέλεξε και οργάνωσε σε μια ενότητα, με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Χρήστου Ν. Καρακάση. Η διαδρομή σε υλικό σύγχρονο και η ενημέρωση πάνω στον οργιαστικό χαρακτήρα της σύγχρονης ψηφιακής δημιουργίας, που συντελείται τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγυάται μια ξεχωριστή εμπειρία και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην έβδομη τέχνη.

Με επιτυχία η διάλεξη της Βασιλικής Κάππα στο Πάντειο

Η αφήγηση και η αφηγηματική λειτουργία ενδιαφέρει επιστήμονες, μελετητές, καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλο το φάσμα των τεχνών και της διανόησης, ενώ στα πλαίσια των ψηφιακών μέσων η αφήγηση αποκτά νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, που κάθε χρόνο φιλοξενεί ταινίες από 40 περίπου χώρες, είναι ένα από τα λίγα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ που αγκαλιάζει όλα τα είδη της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής.

Με επιτυχία η διάλεξη της Βασιλικής Κάππα στο Πάντειο 

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΠΠΑ Παραγωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας. Γεννήθηκε στο Τορόντο, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας, καταχωρημένη από τη λογοτεχνική κριτική στις πιο ανατρεπτικές πένες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο «Η Δίαιτα της Ύαινας», Καστανιώτης ήταν στις τελικές υποψηφιότητες για κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Διεθνή έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης. Ταυτόχρονα είναι εικαστικός και σκηνοθέτις με διεθνή παρουσία, πειραματιζόμενη με μεγάλη γκάμα εργαλείων, που εκτείνονται από τη ζωγραφική ως το animation και το video art. Το εικαστικό της άνοιγμα της έδωσε την ευκαιρία για άμεση επαφή με το κοινό και για συνεχή πειραματισμό πάνω στην έννοια της καλλιτεχνικής ταυτότητας, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια η ζωγραφική της σειρά «Κάνε ένα ταξίδι στις αόρατες πόλεις» ταξιδεύει σε πόλεις της Φινλανδίας έχοντας δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες.


Σπουδές: Δίπλωμα Σκηνοθεσίας-Σχολή κινηματογράφου/τηλεόρασης (Χατζίκου), Ζωγραφική και Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), Πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας - με ειδίκευση στη Γλωσσολογία (Φιλοσοφική Αθηνών), Δίπλωμα Υποκριτικής (Δραματική Σχολή Βεάκη), Δίπλωμα Κλασικού Τραγουδιού, (Ιαμβικό Ωδείο), Δίπλωμα Έντεχνου Τραγουδιού (Ιαμβικό Ωδείο). Επαγγελματικό Δίπλωμα εναλλακτικής ψυχοθεραπείας.
Γράφει λογοτεχνία στα ελληνικά και στα αγγλικά, θέατρο, κείμενα για τον κινηματογράφο, αρθρογραφεί για το περιοδικό KOYINTA ART MAGAZINE, το 2010 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, το 2012 ανέβηκε το θεατρικό της έργο οι Συνένοχοι στο Θέατρο Βικτώρια, το 2010 παρουσίασε 14 επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Blow up, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει σκηνοθετήσει θεατρικά και κινηματογραφικά έργα που έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές και Διεθνή Φεστιβάλ Έχει αναλάβει την Οργάνωση Παραγωγής σε πολλά ντοκιμαντέρ. Έχει διδάξει σε σχολεία, εργαστήρια, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αλλού.

Πληροφορίες Koyinta