Off Canvas sidebar is empty

Τραγουδούν Σταύρο Κουγιουμτζή

{mosimage} Μερικά από τα πλέον αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα μικρά αριστουργήματα του Σταύρου Κουγιουμτζή, αυτού του ξεχωριστού, ταπεινού και τρυφερού λυρικού μελωδού, που «έφυγε» τον Μάρτιο του 2005, θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης η «Ορχήστρα Σταύρος Κουγιουμτζής», την οποία απαρτίζουν μουσικοί που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια μόνιμοι συνεργάτες του Θεσσαλονικιού συνθέτη και συνεχίζουν ακούραστα και συγκινητικά να μεταδίδουν το έργο του και μετά το ξαφνικό φευγιό του.

Τραγουδούν τρεις εξαιρετικοί ερμηνευτές
, που πάντα αποδίδουν με σεβασμό και ξεχωριστό τρόπο τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή: η κόρη του, Μαρία Κουγιουμτζή, και τα τελευταία «παιδιά» του συνθέτη επί σκηνής, ο Παντελής Θεοχαρίδης και ο Μανώλης Χατζημανώλης. {mosimage}

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Κουγιουμτζή:

Γεννήθηκε σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης το 1932. Η οικογένειά του ανήκε στην κατηγορία των «υπόφτωχων», όπως είχε πει ο ίδιος, κι όμως, στα πέντε του χρόνια η εργάτρια μητέρα του κατάφερε να του χαρίσει ένα γραμμόφωνο και μερικές πλάκες, φέρνοντάς τον για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν λαϊκά και σμυρνέϊκα τραγούδια, γρήγορα όμως ανακάλυψε πόσο τον τραβούσε και η κλασική μουσική. Σε ηλικία 15 ετών γράφτηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στη σχολή πιάνου και πήρε πτυχίοαρμονίας , αντίστιξης και φούγκας, ενώ συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, παρακολουθώντας μαθήματα σύγχρονης μουσικής.

Το 1952 άρχισε να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ το 1960 έγραψε το πρώτο τραγούδι του, το «Περιστεράκι», με δικούς του στίχους, το οποίο, με ερμηνεύτρια την Ζωή Κουρούκλη, συμμετείχε έναν χρόνο μετά στο τότε Φεστιβάλ του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Στη συνέχεια στράφηκε σε πιο λαϊκούς ήχους, γράφοντας σειρά αξεπέραστων και διαχρονικών τραγουδιών που έμελλαν να αγαπηθούν όσο λίγα από το μουσικόφιλο κοινό. Μεταξύ αυτών: «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» «Κάπου νυχτώνει» «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Όλα καλά» «Πούναι τα χρόνια», «Νάτανε το ΄21», «Ήσουν ωραία», «Θα ΄ταν 12 του Μάρτη» , «Αχ περιστέρι μου» και πολλά άλλα. Έδωσε τραγούδια του σε πολλούς σπουδαίους ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Χαρούλα Αλεξίου. Ωστόσο, σταθμός στην καριέρα, τόσο του ίδιου του Σταύρου Κουγιουμτζή, όσο και του νεαρότατου τότε Γιώργου Νταλάρα, ήταν η συνεργασία τους.
{mosimage}
{mosimage} Εκτός από την μουσική παρακαταθήκη που άφησε, έγραψε και δύο βιβλία, το αυτοβιογραφικό αφήγημα «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» και τη συλλογή διηγημάτων «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες», ενώ μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε και το «Χρόνια σαν βροχή». Ο Σταύρος Κουγιουμτζής επέστρεψε με την σύντροφό του Αιμιλία και τις δύο κόρες τους στη γενέθλια πόλη το 1988, όπου και έζησε έως την 12η του Μάρτη του 2005 όταν και έφυγε από κοντά μας...



{mosimage}
Η συναυλία της Μονής Λαζαριστών εντάσσεται στο Φεστιβάλ της Μονής,
ξεκινά στις 9 το βράδυ και έχει ελεύθερη είσοδο.
 Πραγματοποιείται με την υποστήριξη τηςΝομαρχίας Θεσσαλονίκης,
 ενώ τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Βάρδια Live.

Ευγενία Χατζηνικολαίδου