Off Canvas sidebar is empty

Μουσείο Herakleidon

logoherakleidonΈνας ιδιωτικός μουσειακός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης λειτουργεί για τους φίλους των Καλών Τεχνών από τον Ιούλιο του 2004, με σκοπό την παρουσίαση καλλιτεχνών που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης. 

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts”, χρονολογείται από το 1898 και είναι ένα από τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που διασώθηκαν στην Αθήνα.  Αν και καταδικασμένο από τους σεισμούς, αποκαταστάθηκε πλήρως, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Για τη μουσειακή λειτουργία του χώρου αξιοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ασφάλειας, προστασίας, παρουσίασης και προβολής των έργων τέχνης.
 
Ο φωτισμός με οπτικές ίνες, τα συστήματα κλιματισμού για τη ρύθμιση και διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και υγρασίας, τα οπτικοακουστικά μέσα και η διαρρύθμιση του χώρου ανταποκρίνονται στις πιο υψηλές μουσειακές απαιτήσεις.

10HRAKLEIDON/3Εμπνευστές και δημιουργοί του Μουσείου είναι ο κύριος Παύλος Φυρός και η σύζυγός του Άννα-Μπελίντα, συλλέκτες και φιλότεχνοι, που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αγάπη τους για τα νεοκλασικά κτίρια, την πρόθεσή τους να τα διασώσουν, την ανάγκη τους να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για τις εικαστικές τέχνες και την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική ζωή  του τόπου.

Το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts” εγκαινίασε τη λειτουργία του με την παρουσίαση του κορυφαίου Ολλανδού καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Η έκθεση «Πέρα από το Άπειρο» παρουσίασε περίπου 260 έργα από τη συλλογή του μουσείου και διήρκεσε από 17 Ιουλίου 2004 έως 3 Νοεμβρίου 2005. Μετά από την παραπάνω ημερομηνία, στο Μουσείο λειτουργεί μόνιμα μία αίθουσα  αφιερωμένη αποκλειστικά στον M.C.Escher.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Γάλλου καλλιτέχνη, ουγγρικής καταγωγής, Victor Vasarely (1906-1997), αδιαμφισβήτητου ηγέτη του κινήματος της Op-Art. Η έκθεση, με τίτλο “Το Απόλυτο Μάτι”,  διεξήχθη επ’ ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και διήρκεσε από 11 Νοεμβρίου 2005 έως 10 Σεπτεμβρίου 2006. Χωρίστηκε σε 3 φάσεις και παρουσιάστηκαν συνολικά 175 έργα από τη συλλογή του μουσείου.

4 5 6 7
Το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts” από 15 Σεπτεμβρίου 2006 έως 25 Νοεμβρίου 2006 παρουσιάζει την έκθεση «ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΕΙΣ» με 100 χαρακτικά έργα (mezzotints) της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδος Carol Wax, διεθνώς αναγνωρισμένης ως καινοτόμου της τεχνικής Μετζοτίντο. Το βιβλίο της Mετζοτίντο: Ιστορία και τεχνική, που εκδόθηκε από τον οίκο Harry N. Abrams, Inc., το 1990, έχει καθιερωθεί ως το πλέον ολοκληρωμένο έργο προσδιορισμού αυτής της δύσκολης τεχνικής. Όλα τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου.

Επόμενες εκθέσεις:
•    Κωνσταντίνος Ξενάκης «Δομές και Κώδικες», Έκθεση Ζωγραφικής 8/12/06 – 7/4/07
•    Adolf Luther (1912-1990) «Η Γοητεία Του Φωτός» Έκθεση-Εγκατάσταση 13/4/07-2/9/07  

Στο Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts”, εκτός από τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, κυρίως εικαστικού περιεχομένου, καθώς και μουσικές ή λογοτεχνικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και επιστημονικές ημερίδες, παρουσιάσεις εταιριών, επιχειρηματικές διασκέψεις, σεμινάρια και διαλέξεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΝΕΟ!! E-Shop ΝΕΟ!!
Το E-Shop του Μουσείου μας www.herakleidon-art.gr  προσφέρει την ευκολία αγορών από το σπίτι σας ή το γραφείο, με ευρεία επιλογή μέσα από τον εκτενή κατάλογο των ειδών, που διατίθενται και στο Πωλητήριο.

Πωλητήριο Μουσείου
Στο Μουσείο λειτουργεί Πωλητήριο με αντικείμενα εμπνευσμένα από την τέχνη των παρουσιαζόμενων καλλιτεχνών (M.C.Escher, V.Vasarely, C.Wax). Ο εκτενής κατάλογος προϊόντων μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπογεγραμμένες μεταξοτυπίες, αφίσες, βιβλία, ασημένια κοσμήματα (αποκλειστικές δημιουργίες), ρολόγια, puzzles, μεταξωτές γραβάτες, γυναικεία μεταξωτά μαντίλια, t-shirts, είδη γραφείου, πορσελάνες, καθώς επίσης προϊόντα για παιδιά αλλά και χειροποίητα ασημένια ενθύμια με το έμβλημα του Μουσείου. Τα είδη του Πωλητηρίου διατίθενται και για επιχειρηματικά δώρα.

Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν, από τις εκδόσεις του Μουσείου, το βιβλίο M.C.Escher, Τhe Graphic Work, μια Ελληνική – Αγγλική ειδική έκδοση, με επιλογή έργων από τη συλλογή μας  και κείμενα του καλλιτέχνη και των συλλεκτών καθώς και το τρίτομο αφιέρωμα στον Victor Vasarely «Το Απόλυτο Μάτι», μία τρίγλωσση (Ελληνική-Αγγλική-Γαλλική) έκδοση του Μουσείου.

Cafe Artistique
Οι επισκέπτες μας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μερικές στιγμές γαλήνης και χαλάρωσης, υπό τους ήχους απαλής μουσικής, στο υπαίθριο Cafe του Μουσείου, το οποίο λειτουργεί στην εσωτερική, παραδοσιακή αυλή του κτιρίου. Φτιαγμένη με υλικά από την παλιά κατοικία (πέτρα και μάρμαρο), η αυλή κλέβει την παράσταση! Τα λουλούδια, η παλιά σκάλα και το μαγγανοπήγαδο στο κέντρο συνθέτουν ένα ήρεμο, γραφικό περιβάλλον. Το εικαστικό έργο του ζωγράφου Λάζαρου Μενελάου, εμπνευσμένο από την τέχνη του M.C.Escher, μαγνητίζει το βλέμμα και ταξιδεύει το νου…

Εργαστήριο Πλαισίωσης Έργων Τέχνης
Το Μουσείο Herakleidon, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και υψηλές απαιτήσεις στον τομέα πλαισίωσης των έργων που έχουν τα μουσεία, οι γκαλερί, τα ιδρύματα και οι συλλέκτες, αποφάσισε να προβεί στη δημιουργία ενός καινούργιου τμήματος που ασχολείται με την Πλαισίωση Έργων Τέχνης. Το τμήμα αυτό έχει αντικειμενικό σκοπό την επιμόρφωση του κοινού για τα πλεονεκτήματα της κατάλληλης πλαισίωσης καθώς και την προσφορά μιας απαραίτητης υπηρεσίας σε όσους ασχολούνται με τον κόσμο της τέχνης και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των έργων τέχνης.  Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι υψίστης ποιότητας και  συμβαδίζει με τα πλέον σύγχρονα μουσειακά πρότυπα.  Διαθέτοντας μία εκτενή γκάμα χρωμάτων σε πασπαρτού και δειγμάτων κορνιζών, είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά αντιόξυνα υλικά καθώς και τζάμι ή πλέξιγκλας, που προστατεύουν από τις ακτίνες UV.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαθητών
Το Πολιτιστικό πρόγραμμα του Μουσείου περιλαμβάνει εκτός από ομιλίες, διαλέξεις κλπ. και Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών. Φιλοδοξούμε σε ένα σύγχρονο, ουσιαστικό και ευχάριστο για τα παιδιά τρόπο προσέγγισης της τέχνης, με τη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, καθώς και με δημιουργική απασχόληση σε ειδική αίθουσα του μουσείου. Τα προγράμματα διεξάγονται από εξειδικευμένο προσωπικό (θεωρητικό τέχνης, μαθηματικό κ.α.) υπό τον γενικό τίτλο «Έκφραση Και Βίωμα Στο Μουσείο Μέσα Από Το Διάλογο Τέχνης Και Επιστήμης»

9

9a

 

 

 

 

 

 

 

 

1112

map

{tab=Διεύθυνση Χώρου}Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, 18 51  Θησείο
Στάση Μετρό: Θησείο
{tab=Τηλέφωνα Επικοινωνίας}(+30) 210-34.61.981
{tab=Ώρες Λειτουργίας}Δευτέρα-Κυριακή: 13:00 – 21:00
{tab=Είσοδος - Τιμές}Γενική είσοδος: 6€
Μαθητικό-Φοιτητικό & άνω των 65 ετών: 4€
Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.
Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως κατά τους θερινούς μήνες.

{tab=Ηλεκτρονική Διεύθυνση}www.herakleidon-art.gr
e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

{/tabs}

Χρήστος Ν. Καρακάσης