Off Canvas sidebar is empty

Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης στον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ψυρρή

Γιώργος Μεσσάλας στον Ιερό ναό  Αγίων Αναργύρων ΨυρρήΤην Πέμπτη 19/12/2019 στις 7μμ εντός της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων Ψυρρή, η πάντοτε δρώσα συντροφιά των Ονειροδίαιτων (αποτελούμενη εφέτος από μαθητές, καθηγητές και αποφοίτους των: Ειδικού Λυκείου Ιλίου, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αχαρνών, 1ου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων και 1ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας) ήταν για μιαν ακόμη φορά πιστή στο καθιερωμένο και πολυαναμενόμενο χριστουγεννιάτικο αντάμωμα με το φίλιον και πεφιλημένο, δρων και διαδιδράσκον κοινό της.Οι Ονειροδίαιτοι εν δράσει, λοιπόν, παρουσίασαν σε μορφή θεάτρου αναλογίου το σημαντικότερο , αν και όχι τόσο ευρύτερα γνωστό, αθηναϊκό διήγημα του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης" υπό την στιβαρή σκηνοθετική καθοδήγηση τού μεγάλου ανδρός του θεάτρου μας, πολύπειρου δασκάλου, ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάλα.

 

Έτσι, με εξαίρετη μαστοριά, ο μαγικός και μαγεύων λόγος του κορυφαίου μας νεοέλληνα συγγραφέα διεχύθη επί πτίλων αύρας νυκτερινής στις ευήκοες ακοές και στις διψώσες για ακροκόρυφες Ιερός Ναός  Αγίων Αναργύρων Ψυρρήεκφάνσεις τέχνης και νοήματος καρδιές των θεατών. Ξεχωριστή εν προκειμένω η συμβολή της νεόκοπης στην συντροφιά μας νεαρής καλλιτέχνιδος Φωτεινής Μπουφίδου, η οποία με την γλυκεία και πραεία φωνή του νάϊ της αισθητοποίησε τον μελωδικό και μυστικό κόσμο του Δερβίση. Σπουδαίο ρόλο στην ανάδυση της μουσικής, των χρωμάτων και της ευωδίας του παπαδιαμαντικού λόγου και στην συνακόλουθη μεταρσίωση των παρισταμένων, είχε η Ζωή Μήλιου, σταθερή συνεργάτις των Ονειροδίαιτων από πέρυσι, μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής "Η Προποντίς" και ιεροψάλτρια, η οποία απέδωσε θαυμαστά τον στίχο "Δος μοι τούτον τον ξένον" εν είδει προοιμίου στην παράσταση.

Ακολούθως και στον οικείο τόπο, με τον άκρας ευαισθησίας λυρισμό της ερμήνευσε τον αυθεντικό αμανέ, συνθέτοντας έτσι τον λυγμό με τον καημό και το πάθος τής πονεμένης Ρωμιοσύνης και οδηγώντας μας σε υψηλότερους αναβαθμούς μεθέξεως στο πνεύμα του διηγήματος. Εν συνεχεία και μετά το πέρας τού θεατρικού έργου,αλλά στο ίδιο πάντα κλίμα, η Ζωή Μήλιου απέδωσε μοναδικά ύμνους των Χριστουγέννων και μας ταξίδεψε στην απέναντι όχθη, των αλησμόνητων πατρίδων, του ελληνισμού ψάλλοντας τα σμυρνέϊκα κάλαντα, «ἄγνωστα ἐν πολλοῖς, τοῖς πολοῖς», στους πολλούς, παίζοντας με μεγάλη δεξιοτεχνία το κανονάκι της και επικουρούμενη από το νάϊ της Φωτεινής Μπουφίδου.

Γιώργος Μεσσάλας   Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων ΨυρρήΤην σκυτάλη παρέλαβαν κατόπιν τα παιδιά, τα οποία με τόλμη, απλότητα, αφελότητα και περίσσευμα καρδιάς έψαλαν τα κάλαντα της Ηπείρου και της Ικαρίας προκαλώντας ένα πρωτόγνωρο και αυθόρμητο κύμα ενθουσιασμού. Εν τέλει, ολόκληρη η βραδιά ήταν ένα πλήρωμα ενθουσιασμού, αυθεντικής χαράς και συγκινήσεως , δηλαδή μια εμπειρία συναντήσεως με τον τεχθέντα Χριστό, που είναι εν ταυτώ ο όλως άλλος και ο τελείως οικείος, ο καταδικός μας ξένος, όπως μας διδάσκει παρασημαίνοντας με τον "Ξεπεσμένο Δερβίση" του ο μέγιστος Σκιαθίτης.

Ευχαριστίες πολλές πρέπουν στον προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίων Αναργύρων Ψυρρή π. Παντελεήμονα Τσορμπατζόγλου που με περίσσεια πατρικής αγάπης μας δεξιώθηκε. Ευχαριστούμε επίσης το Κτήμα- Οινοποιείο Πύργου Βασιλίσσης για την στήριξη της εκδήλωσης μας μέσω της χορηγίας φιαλών βιολογικού οίνου "Ίλιον" για να προσφερθούν στους εκλεκτούς συνεργάτες μας, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την επίτευξη τού εκπαιδευτικού μας οράματος!

Κρίνα Αναγνωστοπούλου, εκ των Ονειροδίαιτων

Koyinta Art