Off Canvas sidebar is empty

Υποψηφιότητα της Βασιλικής Κάππα για την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου

Βασιλική ΚάππαΑνάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που προχωράνε στη δεύτερη πράξη αξιολόγησης είναι και η γνωστή από την πολυμορφική καλλιτεχνική της δραστηριότητα γεννημένη στον Τορόντο του Καναδά, Βασιλική Κάππα. Βασιλική Κάππα. Παραγωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, συν-ιδρύτρια του Black Box Theater Cinema, με πολυεπίπεδες σπουδές και διεθνείς διακρίσεις.«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε εδώ και καιρό, αποφάσισα να είμαι παρούσα στις καλλιτεχνικές προκλήσεις που γίνονται προσκλήσεις, θεωρώντας ότι ακόμη και αυτό είναι ένα βήμα, ώστε να δείξουμε ότι οι καλλιτέχνες έχουν σημαντικές δυνατότητες και κοινωνικό ρόλο. Το καλλιτεχνικό προσωπικό της χώρας είναι δυναμικό, δημιουργικό, με ιδιαίτερες δεξιότητες και φυσικά με την ανάλογη και κατάλληλη εκπαίδευση και μόρφωση, ώστε να συμβάλει στην καλυτέρευση της κοινωνικής εμπειρίας για όλους .

Οι μέρες που έχουμε διανύσει τα τελευταία δυο χρόνια με έκαναν να σκεφτώ σοβαρά ότι κανείς καλλιτέχνης δεν πρέπει να απέχει με οποιονδήποτε τρόπο όταν του δίνεται η ευκαιρία, ώστε να μπορέσει ο καθένας μας να δώσει σε vasiliki kappaευρύτερη κλίμακα αυτό που έτσι κι αλλιώς δίνει, ενίοτε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από διάφορες άλλες θέσεις και εκφάνσεις τις δημιουργικής του ζωής.»

Βιογραφικό Σημείωμα και έργο της Βασιλικής Κάππα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο, ζει στην Αθήνα. Παραγωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF). Συν- ιδρύτρια του πολιτιστικού χώρου Black Box Theater-Cinema (Αθήνα). Σκηνοθέτις, εικαστικός, συγγραφέας. Με μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές μορφές Τέχνης (Καλών Τεχνών Αθήνας), σπούδασε σκηνοθεσία, υποκριτική, μουσική, εικαστικά, ελληνική φιλολογία-γλωσσολογία. Έχει πολυμορφική πολιτιστική δραστηριότητα. Καταχωρημένη από την κριτική στις πιο ανατρεπτικές πένες της σύγχρονης λογοτεχνίας, γράφει μυθιστορήματα, θεατρικά, διηγήματα και κείμενα για τον κινηματογράφο, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή για το μυθιστόρημα «Η δίαιτα της ύαινας» (Καστανιώτης, 2000, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, ήταν στις τελικές υποψηφιότητες για Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος), και το «Take a trip to the Invisible Cities», (γραμμένο στα αγγλικά, εκδ. ΚΟΥΙΝΤΑ 2014, το οποίο αρχικά έγραψε στα ελληνικά ως κείμενο ποιητικής αφήγησης για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ Take a trip του Χρήστου Καρακάση το οποίο έχει αποσπάσει ως τώρα 18 διεθνή βραβεία).

Ταυτόχρονα είναι εικαστικός με διεθνή πορεία και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία, όπου από το 2014 ως σήμερα ταξιδεύει σε φινλανδικές πόλεις η ζωγραφική της σειρά «αόρατες πόλεις», ως ατομική έκθεση, ενώ το 2017 εκτέθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, έχοντας δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες και αποσπάσει την προσοχή του ξένου τύπου.

Διδάσκει θέατρο στο Σπουδαστήριο Τεχνών και Επιστήμων της ΚΟΥΙΝΤΑ κ.α. (2008 ως σήμερα) .

Το 2010 παρουσίαζε το τηλεοπτικό πολιτιστικό ένθετο Blow-Up, σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακάση, όπου παρουσιάστηκαν δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών (Λουκία Ρικάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Αθανίτης κ.α.) (εκπομπή Art uber alles, Attica TV), αρθρογραφεί στο Koyinta Art Magazine, ενώ σκηνοθετική της δουλειά έχει παρουσιαστεί σε διεθνή Φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Γερμανία. Απέσπασε Τιμητική διάκριση καλύτερης ηθοποιού (2021) για τη συμμετοχή της στην ταινία Ταξίδι πνοής Γιώργος Μεσσάλας από το Actor&Director Awards International Film Festival (ADIFF) - Saint-Petersburg - Heart of Russian Culture.

 

Koyinta Art