Off Canvas sidebar is empty

Ο Χρήστος Καρακάσης συνομιλεί με την Ηθοποιό Τιτίκα (Ποθητή) Μαρίνου

titika marinou mortzosΤην Τιτίκα (Ποθητή) Μαρίνου την συναντάμε φέτος στην παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος»  του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου  σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο στο  Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης  Μόρτζος.Είναι η πρώτη φορά που η ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού άνδρα, που χάραξε τον 20ο αιώνα, παρουσιάζεται μέσω της θεατρικής τέχνης στο κοινό.  Ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό του, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία και τη δράση της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, στη συνέχεια διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την  πλευρά των νικητών. Μέσα από μια αναμέτρηση με το χρόνο, η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου περνά από σκηνή σε σκηνή φωτίζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τα νεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματα και τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του, υφαίνονται θεατρικά μέσα από την σκηνοθετική δεινότητα του Γιάννη Μόρτζου, που συνάμα υποδύεται και τον μεγάλο πολιτικό άνδρα.

Τι σημαίνει για σένα το θέατρο?

Παρόλο που οι πρώτες μου σπουδές ηταν πάνω στη Σκηνοθεσία Κινηματογραφου, τελικά με κέρδισε το θέατρο, το όνειρό μου από πολύ μικρή. Το θέατρο για μένα είναι μεγάλη αγάπη, είναι μαγεία, συνεχής εκπαίδευση και μία ζωντανή σχέση με τα κείμενα, τους θεατρικούς ήρωες και με το κοινό.

 

Ο τωρινός σου ρόλος ήταν ένας ρόλος που κατάφερες να τον προσεγγίσεις εύκολα?

Έχω τη μεγάλη χαρά αυτή την περίοδο, να βρίσκομαι στην ιστορική παράσταση "Ελευθέριος Βενιζέλος, η ζωή μου", του Γρηγόρη Χαλιακοπουλου, που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο μεγάλος titika marinouδάσκαλος και συνοδοιπόρος του Καρόλου Κουν στο θέατρο Τέχνης για πολλά χρόνια, Γιάννης Μορτζος.
Ο ρόλος που υποδυομαι είναι η Παρασκευούλα Μπλουμ, η ερωμένη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ένας μεγάλος έρωτας του πολιτικού άνδρα. Είναι ένας ρόλος που αγαπώ πολύ, αλλά δεν ήταν εύκολη η προσέγγισή του, κυρίως γιατί πρόκειται για πρόσωπο που υπήρξε. Μια γυναίκα με δυνατή προσωπικότητα, αλλά και αρκετά πληγωμένη. Η διαδικασία της μελέτης του ρόλου και των προβών με τον δάσκαλο, με βοήθησαν να την πλησιασω.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν ηθοποιοί που είναι κωμικοί η δραματικοί;

Προσωπικά δεν μου αρέσει αυτός ο διαχωρισμός. Η άποψή μου είναι ότι ο ηθοποιός πρέπει να δοκιμάζεται σε όλα τα είδη και να αποδίδει εξίσου καλά. Βέβαια κάτι μπορεί να σου ταιριάζει περισσότερο.

 

Μίλησε μου  λίγο για τις σημαντικές στιγμές που σηματοδοτούν την πορεία σου

Η τωρινή είναι η πιο σημαντική μου στιγμή και νιώθω ευγνώμων. Είναι ευτυχία για μένα, που ανηκω για δεύτερη φορά στο δυναμικό του θεάτρου Τέσσερις εποχές - Γιάννης Μορτζος, μετά την παράσταση " Όταν ο Θεόφιλος συνάντησε την ερωτευμένη απελπισθεισα" το 2014-15 και συνεργαζομαι με τους αγαπημένους μου δασκάλους από τη δραματική σχολή, τον Γιάννη Μόρτζο και την αγαπημένη ηθοποιό Γιούλη Ζήκου καθώς και έναν υπέροχο θίασο, σε μία παράσταση που αποτελεί μάθημα ιστορίας για όλους.

 

Τελικά τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις?

Αυτό που αγαπώ είναι να είμαι στο θέατρο, είτε σε διαδικασία προετοιμασίας μίας παράστασης, ή πάνω στη σκηνή και ιδιαίτερα βέβαια, όταν πρόκειται για όμορφες συνεργασίες και δουλειές με ποιότητα και αρμονικό κλιμα, όπως τώρα.

 

Μίλησέ μου λίγο για τη θέση του ηθοποιού στην ελληνική πραγματικότητα. Εσύ από τη μεριά σου πώς βλέπεις τα πράγματα?

Η δική μου οπτική, στην δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας, είναι ότι μέσα από τις δυσκολίες γεννιούνται όμορφα πράγματα, αρκεί να υπάρχει θέληση, αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Δεν λέω ότι η κατάσταση είναι ιδανική για τους ηθοποιούς, όπως και για κανέναν κλάδο, όμως πιστεύω ότι το κοινό έχει ανάγκη από ποιοτική ψυχαγωγία, οπότε και σε δύσκολες στιγμές, παρακολουθεί παραστάσεις που αξίζουν.

titika marinou

 

Τι θα συμβούλευες ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο?

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γενικά, αλλά θα έλεγα, να ακολουθήσει το όνειρό του.

 

Πώς αντιδρά ένας καλλιτέχνης μπροστά στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα?

Νομίζω ότι η θέση των καλλιτεχνών, είναι μέσα από το αντικείμενο της τέχνης τους και τη δύναμη που έχουν απέναντι στον κόσμο, να κάνουν τη δική τους επανάσταση, όπως πάντα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

 

Πες μου τα σχέδιά σου για τους επόμενους μήνες?

Τα όνειρα και τα σχέδια δεν σταματάνε ποτέ, προσωπικά και καλλιτεχνικά. Σε αυτή τη φάση επιθυμώ να συνεχιστεί η επιτυχία της παράστασης "Ελευθέριος Βενιζέλος - η ζωή μου" που αξίζει να δουν όλοι. Πραγματικά βλέπουμε με χαρά πόσο αρέσει στον κόσμο, πόσο συγκινουνται αλλά και μαθαίνουν προσεγγίζοντας την ζωή και το έργο αυτής της μεγάλης πολιτικής μορφής.

 

Συντελεστές:παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος
Σκηνικά – κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Video - οπτική απεικόνιση: Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ασπιώτης
Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής


Παίζουν με σειρά εμφάνισης :
Γιάννης Μόρτζος, Γιούλη Ζήκου, Νίκος Κανατάς, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ελεάννα Πουλίδα, Μανώλης Γεραπετρίτης, Βαγγέλης Πετρόπουλος και  Τιτίκα Μαρίνου

Η Τιτίκα (Ποθητή) Μαρίνου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής "Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα" και του τμήματος Σκηνοθεσίας της σχολής Κινηματογράφου "Ευγενίας Χατζίκου".Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα Υποκριτικής στο "θέατρο των Αλλαγών" και στο θεατρικό εργαστηρι "Κωμαστες". Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις από το 2002, καθώς και σε παραστάσεις στα πλαίσια της δραματικής σχολής: "Ω Ελλας ηρώων χώρα", διδασκαλία Αθηνας Καμπάκογλου στο θέατρο "Εναστρον" και στο "Ελιαρτ" στο φεστιβάλ κωμωδίας 2014, "Η Τελετή" του Παυλου Ματεσι, σκηνοθεσία Μανου Αντωνίου στο θέατρο "Εναστρον" κ.α. "Όταν ο Θεόφιλος συνάντησε την ερωτευμένη απελπισθείσα" του Γιαννη Σολδατου, στο θέατρο "Τέσσερις εποχές" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, τη θεατρική σεζόν 2014-15."Η μωβ κορδέλα" του Χρηστου Ναουμ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Κωνσταντόπουλου, στον πολυχώρο Τέχνης "Ασωμάτων"  2016.
"Ελευθεριος Βενιζελος" του Γρηγορη Χαλιακοπουλου, σε σκηνοθεσία Γιαννη Μόρτζου, πρεμιέρα 1/9/2016 στο θέατρο Βράχων, περιοδεία σε φεστιβάλ εντός και εκτός Αττικής τον Σεπτεμβρη του 2016 και  στο θέατρο"Τέσσερις εποχές" τη θεατρική σεζόν 2016-17.Έχει παίξει στις ταινίες μικρού μήκους: "Γλυκό όνειρο" του Ε. Κουζουνα, "Με δύναμη από την Κηφισιά" των Κεχαϊδη - Χαβιαρά άσκηση σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, "Η Αρκούδα" του Άντον Τσέχωφ σκηνοθεσία Θ. Κωνσταντόπουλου, "Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας" των Ρήγα-Αποστόλου Σκηνοθεσία Θ. Κωνσταντόπουλου, "Το όνειρό μου", Σενάριο-Σκηνοθεσία Ε. Κερολάρη και συμμετείχε στην ταινία μεγάλου μήκους "Interruption" του Γ. Ζώη, καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές "Μυστικά της Εδέμ", "Κλεμμένα όνειρα" κ.α ως βοηθητική ηθοποιός.Επίσης εργάστηκε στις εταιρίες παραγωγής ταινιών "KINO tv and movie productions" και "MAX productions".

 

Χρήστος Ν. Καρακάσης