Off Canvas sidebar is empty

Η Ελλάδα και ο κόσμος (1800-2005)

Tomos1aΈνα δίτομο ιστορικό έργο, που καταγράφει τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία από το 1800 έως το 2005. Έργο μιας ομάδας έγκριτων επιστημόνων , αντλεί το υλικό από την έγκυρη σχετική βιβλιογραφία, τις Πηγές του κράτους και τα Απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών, φωτίζει άγνωστες πτυχές, αναδεικνύει γλαφυρά την αλήθεια, καταγράφει τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες, διαγράφει την προσωπικότητα και το έργο των πρωταγωνιστών, καταγράφει τους κραδασμούς και τις ζυμώσεις της κοινωνίας 200 και πλέον ετών, υπογραμμίζει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της πολιτικής που κατά καιρούς εφαρμόστηκε, διαλευκάνει το ρόλο του ξένου παράγοντα ενώ παράλληλα παρουσιάζει το πνευματικό και λαογραφικό έργο 5 και πλέον γενεών Νεοελλήνων.Η Ελλάδα και ο κόσμος συνδυάζει με επιτυχία αφηγηματικό χαρακτήρα που καθιστά ευχάριστη την ανάγνωση των κειμένων και εύληπτο το περιεχόμενο, και συσχετισμό των γεγονότων που αποτελούν την ελληνική ιστορία με όσα συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή στον υπόλοιπο κόσμο.

Η παρουσίαση των γεγονότων ενισχύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παράθεση λεπτομερειών και βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον αναγνώστη να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της υπό εξέταση περιόδου, πριν ακόμη προχωρήσει στην ανάγνωση των κειμένων.
Το έργο στηρίχτηκε σε πέντε βασικούς άξονες: τα γεγονότα, η πολιτική, το κοινωνικοοικονομικό υπόστρωμα, ο άνθρωπος-πρωταγωνιστής και η δημιουργία του, και ο ξένος παράγοντας.

Τα γεγονότα: εξιστορούνται απλά και κατανοητά, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ώστε ο αναγνώστης να λάβει την αναγκαία ενημέρωση και ενήμερος πια να διαμορφώσει τη δική του άποψη.
Η πολιτική: ως τρόπος διαχείρισης των γεγονότων και των περιστάσεων.

Το κοινονικοοικονομικό υπόστρωμα:όντας το δυσκολότερο μέρος της Ιστορίας, οι συντάκτες του έργου εκλαΐκευσαν έννοιες (όπως κοινωνία, οικονομία, εμπόριο, κλήρινγκ, διεθνή σχέδια και δόγματα, εμπορικά ισοζύγια, δουλοπρέπεια και αμερικανοκρατία κ.λπ)έτσι ώστε οι όροι να αποκωδικοποιούνται και να γίνονται κτήμα του κάθε αναγνώστη.
Ο άνθρωπος-πρωταγωνιστής: εξετάζεται με σεβασμό η ζωή και το έργο των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Οι συντάκτες κρίνουν τις δράσεις και τις ενέργειές τους, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο και τις συγκυρίες κάτω από τις οποίες έδρασαν.
Tomos2aΟ ξένος παράγοντας: μελετάται στο βαθμό που επηρέασε και διαμόρφωσε την εθνική πολιτική, ενώ παράλληλα, μέσα από το εκτενές Παγκόσμιο Χρονολόγιο, που διατρέχει όλο το έργο, ο αναγνώστης ενημερώνεται για τον παρεμβατικό του ρόλο στα εσωτερικά μας δρώμενα.
Η Ελλάδα και ο κόσμος, εκτός από την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, αναλύει την κοινωνική και πολιτική διάστασή τους και απεικονίζει το πολιτισμικό περιβάλλον και τις επιδράσεις του στην ανθρώπινη ιστορία. Παράλληλα, παρουσιάζει τους θεσμούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία καθώς και τις σχέσεις τους με την πολιτική εξουσία και την κοινωνία.

Το έργο περιλαμβάνει:
•    2500 φωτογραφίες, πίνακες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και χρονολόγια
•    Εκτενείς λεζάντες που πλαισιώνουν τις φωτογραφίες, δίνοντας πλήθος επιπλέον πληροφοριών
•    500 εκτενή ή σύντομα βιογραφικά σημειώματα που φωτίζουν τη ζωή των πρωταγωνιστών
•    Όλες τις μεγάλες συνθήκες, που διαμόρφωσαν την ελληνική και παγκόσμια πολιτική σκηνή
•    Το έργο της Εκκλησίας και των Πατριαρχείων, ως πνευματικών φορέων του Ελληνισμού
•    Τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης του ’21 έως και τα τελευταία του 2004
•    Την πολιτική και τους πολιτικούς
•    Τη διπλωματία, με όλα τα παρασκηνιακά και προσκηνιακά γεγονότα
•    Την οικονομία και τους οικονομικούς παράγοντες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα
•    Την κοινωνία και την καθημερινή ζωή, και το ρόλο της στη διαμόρφωση της σημερινής ταυτότητας του Έλληνα
•    Την εκπαίδευση και την πνευματική δημιουργία
•    Τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896, 2004)
•    Τους πολέμους και τις μάχες που έδωσε ο Ελληνισμός, από την Επανάσταση του ’21 έως και το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
•    Παγκόσμιο Χρονολόγιο από το 1770 έως τον Μάιο του 2005
•    100 και πλέον σελίδες αφιερωμένες στις μεγάλες στιγμές της Παγκόσμιας Ιστορίας
•    Εκτενές Ευρετήριο κύριων ονομάτων

Η Ελλάδα και ο κόσμος είναι ένα ιστορικό έργο που, λόγω της μεθοδολογίας παρουσίασης των γεγονότων και τη σαφήνεια με την οποία αυτά παρουσιάζονται, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο βοήθημα για όποιον αναγνώστη-και ιδίως μαθητή ή σπουδαστή-θέλει μια ευσύνοπτη παρουσίαση της νεοελληνικής ιστορίας

Εκδόσεις Ντέτσικας
Συλλογικό
2 τόμοι (σελ. 342 + 414)
Επιστημονική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου
Επιμέλεια Έκδοσης: Μαρία Αποστολοπούλου

Για Περισσότερες Πληροφορίες:

http://helladakaiokosmos.wordpress.com/

Μαριάννα Κυριακάκη