Off Canvas sidebar is empty

Στ’ άωρα της νυχτός της Μαριάννας Κυριακάκη

mariannabook webΟι  Εκδόσεις  ΕΝ ΑΡΧΗ παρουσιάζουν το βιβλίο «Στ’ άωρα της νυχτός». Πρόκειται για το καινούριο μυθιστόρημα της Μαριάννας Κυριακάκη, στο οποίο η συγγραφέας επιχειρεί μια ουσιαστική διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή.Με αφορμή μια φαινομενικά απίστευτη ιστορία, η συγγραφέας πραγματεύεται ένα θέμα οικείο σε όλους μας, το δίλημμα στο οποίο βρισκόμαστε –λίγο πολύ- όλοι, όταν πρόκειται να επιλέξουμε το δρόμο ζωής που θα ακολουθήσουμε, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Είναι εκείνες οι στιγμές που η λογική και το συναίσθημα συγκρούονται μέσα μας σε έναν αγώνα που δεν δέχεται μέση λύση, αλλά απαιτεί νικητή.

 

Κι έτσι αναγκαστικά κάνουμε την επιλογή μας και ελπίζουμε πως είναι η σωστή. Τι γίνεται όμως όταν η ζωή μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε σοβαρά τις επιλογές μας;
Η Ελβίρα Δανέζη ήταν ένα πλάσμα μαγικό. Γεννήθηκε για να γίνει ηθοποιός και έγινε. Διεκδίκησε δάφνες και τις κέρδισε. Ήθελε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους συναδέλφους της και το πέτυχε. Στο πρόσωπό της η έννοια της σταρ έβρισκε το πραγματικό της νόημα. Ήταν γεννημένη γι' αυτό το ρόλο. Το ήξερε και το υπερασπίστηκε με όλες της τις δυνάμεις, προκαλώντας στους γύρω της, αναπόφευκτα, πλήθος αντιφατικών συναισθημάτων. Μίση και πάθη. Τα αγνόησε όλα. Το μόνο που την απασχολούσε, επί τριάντα περίπου χρόνια, ήταν το χτίσιμο μιας λαμπρής καριέρας και η διατήρησή της στην επικαιρότητα.


Η Λίνα Παπαποστόλου λαχταρούσε όσο τίποτ’ άλλο να γίνει ηθοποιός, αλλά προτίμησε να ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό θέατρο. Προσπαθούσε να συγκρατεί μέσα της την επιθυμία που, κατά τη γνώμη της, υπερέβαινε των δυνατοτήτων της ή υπέθαλπε τις επιθυμίες των αγαπημένων της προσώπων. Κυρίως αυτό. Και ποτέ δεν αναρωτήθηκε αν το να βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να ευχαριστήσεις εκείνον που αγαπάς, είναι σωστό ή λάθος.Η Ελβίρα και η Λίνα δεν αμφέβαλαν όσο οι δυνάμεις τους βαστούσαν, όσο τα "πρέπει" και τα "θέλω" τους εφησύχαζαν στην ουτοπία του αιώνιου. Δεν αμφέβαλαν όσο υπήρχε χθες, σήμερα, αύριο. Μόλις, όμως, το αύριο άρχισε να αποσπάται από την αιωνιότητα και να προσκολλάται, ορατά πια, στην πεπερασμένη ιδιότητα του χρόνου, που αγκαλιάζει το θνητό παρόν, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Η αμφιβολία στάθηκε απέναντί τους προκαλώντας τις σε μια άνιση μάχη. Είχε έρθει η στιγμή όλα να γίνουν αύριο ή χθες.

Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν, γιατί υπάρχουν στιγμές κομβικές, όπου συναντιέται η Δύση με την Ανατολή, ο Βορράς με το Νότο, το άσπρο με το μαύρο, το φως με το σκοτάδι, το θέλω με το πρέπει, η ζωή με το θάνατο.

Μια απ' αυτές τις στιγμές έφερε κοντά την Ελβίρα και τη Λίνα. Ήταν τότε που η πόρτα του θανάτου οδηγούσε ίσια, ευθεία στη ζωή και αντίστροφα. Μια στιγμή που ένωνε ζωές, κομματιάζοντάς τις και ανασυσταίνοντάς τις ταυτόχρονα. Μια στιγμή που η τρέλα χτύπησε την πόρτα τους αναγκάζοντάς τις να βρεθούν αντιμέτωπες με εκείνη την πλευρά του εαυτού τους που τού αρνήθηκαν το δικαίωμά στην πραγματική ζωή.

Η Μαριάννα Κυριακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και διευθύντρια σύνταξης του διαδικτυακού περιοδικού “Koyinta Art e-Magazine”. Παράλληλα, ασχολείται με το θέατρο και τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Ιταλικών.
Εκτός από το μυθιστόρημα «Στ’ άωρα της νυχτός», από τις εκδόσεις ΕΝ ΑΡΧΗ κυκλοφορούν σε μορφή e-book τα μυθιστορήματα της Μαριάννας Κυριακάκη  «Πέρα απ’ το φως των αστεριών» (κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή) «Η κατάρα των Μοντεβέρντι», «Λίγο πριν ξεγελάσουμε τη μοίρα μας», καθώς και τα θεατρικά έργα «Ελίζα», Ντάμα Καρό» και «Μια κάποια Κυριακή».


*(στο εξώφυλλο το ζωγραφικό έργο της Βασιλικής Κάππα “Orgasmic” από τη σειρά “Θάλασσα”.)


Για τις Εκδόσεις ΕΝ ΑΡΧΗ
Βάσω Μάρα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας

 

ΕΝ ΑΡΧΗ

Σαρακιώτη 14, Τ.Κ. 112 22, Αθήνα
Τηλέφωνο. 210 8259922, Φαξ: 2108259920
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.enarxibooks.gr

Πληροφορίες Koyinta