Off Canvas sidebar is empty

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ  ΚΑΙ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ :ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ!  Η απώλεια  από τον γνωστό σκηνοθέτη και δάσκαλο Κάρολο Κουν για την  Ελλάδα ήταν μεγάλη . Στις μέρες μας ο μόνος δάσκαλος που ισοδυναμεί  με  την μεγάλη του εμπειρία και πολυταλαντωσύνη είναι ο Νίκος Βασταρδής . Σαν ηθοποιός είναι γνωστός τόσο για την θεατρική του πορεία (πρωταγωνίστησε στο θέατρο με τον Κατράκη, την Καρέζη, την Λαμπέτη ,Λογοθετίδη και άλλους  γνωστούς ηθοποιούς)όσο και την τηλεοπτική του πορεία  τις  γνωστές σειρές που πρωταγωνιστούσε στην κρατική τηλεόραση , επίσης και  για την πορεία του σε ταινίες της δεκαετίας του .Σαν σκηνοθέτης  έκανε πολλά θεατρικά έργα κυρίως με την θεατρική ομάδα
ΑΡΘΡΟ:  ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΟΥ

 διασκεύασε και μετέφρασε επίσης πολλά θεατρικά κείμενα. Ως  δάσκαλος υποκριτικής με το μεγάλο κύρος και  την μεγάλη εμπειρία που τον συνόδευε πάντοτε δίδαξε για πολλά χρόνια στη  Δραματική σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη και το 1992 ιδρύει τη Δραματική σχολή όπου και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής υποκριτικής εως τώρα ( www.themeliodrama.gr, τηλ. 210.8643310). 

Ο Νίκος Βασταρδής αποπνέει πάντοτε την έντονη αύρα που βγάζουν οι μεγάλοι  ηθοποιοί .Το κύρος ενός μεγάλου δασκάλου και συνάμα ένα πνεύμα  νεανικότητας. Είναι πάντοτε ευγενικός και χαμογελαστός πρόθυμος να σου μεταδώσει τις γνώσεις του για την υποκριτική τέχνη. Ο Νίκος Βασταρδής γεννήθηκε στον Πειραιά. Μυήθηκε στην υποκριτική τέχνη από τον  Κάρολο Κουν όπου και συνεργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια.  Πρωτοεμφανίστηκε νεαρός στο θέατρο με το Η ΑΓΡΙΟΠΑΠΠΙΑ του Ίψεν όπου και ξεχώρισε με το υποκριτικό του  ταλέντο.Αργότερα ασχολήθηκε κυρίως με το μουσικό θέατρο όπου εργάστηκε αρκετά χρόνια κάνοντας πολλές περιοδείες.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μερικές ταινίες ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΗΔΗΣΗ,ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Στην τηλεόραση συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε πολλές,ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ1973), ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (1971),ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ (1974) ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΡΜΑ > ΔΑΚΟΣΤΑ (1975), ΕΝΑΣ ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ (1975),ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ(1976)ΠΟΡΦΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ(1977),ΡΟΜΑΝΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ
ΜΑΡΟΥΛΑΣ(1978),ΤΟ  ΓΕΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ (1994),ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ (2004)κ.α.

Είναι ένας απο τους σημαντικότερους αγωνιστές  για τα δικαιώματα των ηθοποιών αφού κατάφερε με τους αγώνες του οι ηθοποιοί να έχουν μια ημέρα την εβδομάδα ρεπό, και να μην ανεβάζουν 14 παραστάσεις την εβδομάδα! Ο Νίκος Βασταρδής ήταν ο αγαπημένος των τεχνικών του θεάτρου. Ξεκίνησε να σπουδάσει στην σχολή καλών τεχνών αλλά η μοίρα του είχε επιφυλάξει άλλα σχέδια αφού γνωρίζοντας τυχαία τον Κάρολο Κουν  σφραγίστηκε η ζωή του απ το θέατρο και εκείνος με την σειρά του , χαρίζοντας το υποκριτικό του ταλέντο, σφράγισε την εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου.

Ως δάσκαλος τονίζει πάντα στους μαθητές του ότι πρέπει να  έχουν αυξημένη παρατηρητικότητα στην ζωή τους για να μπορούν να  ενσαρκώνουν τους ρόλους .Ακόμη και την πιο παραμικρή λεπτομέρεια όπως είναι η αναπνοή του ανθρώπου. Όταν χρειάζεται να κινηθούν οι ήρωες πάνω στην σκηνή π.χ. είτε εάν χρειάζεται να σηκωθούν ή να κάτσουν σε κάποια  καρέκλα ή απλώς να περπατήσουν , θα πρέπει οι κινήσεις τους να είναι  καθαρές και τελείως φυσικές ακολουθώντας πάντα όπως χαρακτηριστικά λέει  τους φυσικούς νόμους της κίνησης την <άρση> και την <θέση>. Είναι  πάντα υπομονετικός και καλόκαρδος με όλους τους μαθητές του και ακόμη και όταν θυμώνει το κάνει με γλυκύτητα και καλή πρόθεση χωρίς να προσβάλει.

Το σημαντικότερο για έναν ηθοποιό τονίζει πάντα είναι να παίζει αληθινά η τεχνική χρησιμοποιείται μόνον όταν δεν υπάρχει αλήθεια για να διορθώσει ένα μη αληθινό παίξιμο. Ο Νίκος Βασταρδής έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο την  διάσημο ηθοποιό και συγγραφέα Άννα Αδριανού όπου και συνεργάστηκαν στο  έργο της <<ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ>>. Τις τελευταίες δεκαετίες ζει με την δεύτερη γυναίκα του ενδυματολόγο Έντα Δημοπουλου  η οποία διακρίθηκε με  τα βραβεία καλύτερης ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για τις σειρές του  Κώστα Κουτσομύτη << ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ>> και << ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ > ΣΜΥΡΝΗΣ>>. Ο Νίκος Βασταρδής έπαιζε συνεχώς θέατρο από το 1941 μέχρι το 2000 και τώρα είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στην διδασκαλία της  υποκριτικής. > Περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του Νίκου Βασταρδή  μπορείτε να διαβάσετε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο που θα εκδοθεί περίπου > τον Οκτώβριο με Νοέμβριο  το τίτλο <<ΘΥΜΑΜΑΙ>> , όπου ο ίδιος εξιστορεί διάφορα ευτράπελα γεγονότα κυρίως της ζωής του.Αναμένουμε με αγωνία το νέο του βιβλίο!
ΑΡΘΡΟ:  ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΟΥ

Πληροφορίες Koyinta