Off Canvas sidebar is empty

To μαγικό κλικ

fotoisminiΗ “αποφασιστική” στιγμή για το μαγικό “κλικ”..! Ο Henri Cartier - Bressοn, ο μεγάλος αυτός Γάλλος φωτογράφος, είπε ότι η “αποφασιστική” στιγμή για να πατήσεις το “κλικ” της φωτογραφικής μηχανής, είναι η στιγμή που συντονίζονται μέσα στον φακό, το βλέμμα, το μυαλό και η καρδιά σου. Μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο να φτάσεις σ’ αυτό το σημείο…όμως σίγουρα, το να ξεκινήσεις σήμερα να ασχολείσαι με τη φωτογραφία είναι μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

Είναι αλήθεια πως η τέχνη αυτή ασκεί μία ιδιαίτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο, φτάνει να το αφήσεις να συμβεί. Mαθαίνεις να παρατηρείς με μεγαλύτερη προσοχή όλα όσα υπάρχουν γύρω σου, φτιάχνεις “κάδρα”, σκηνοθετείς ολόκληρες ιστορίες μέσα στο μυαλό σου, δεν βλέπεις απλά, κοιτάζεις… Σύντομα, εκεί που δεν το περιμένεις, θα ακούς τον εαυτό σου να λέει όλο και πιο συχνά, φράσεις του τύπου : “Α! Αυτό θα ήταν ωραία φωτογραφία!”, σε σημείο που ίσως αρχίσεις να εκνευρίζεις και τους φίλους σου, αλλά δεν πειράζει, τους αποζημιώνεις όταν θα ποζάρουν για σένα ενώ θα τσακώνονται για το ποιος θα το παίξει μοντέλο σου! 

Η φωτογραφία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να αποτελεί πλέον, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, κομμάτι των ψηφιακών τεχνών. Από την μία, οι σύγχρονες μηχανές που παρέχουν απίστευτη ταχύτητα και λεπτομερή ακρίβεια, από τη άλλη τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και εκτύπωσης που πραγματικά κάνουν θαύματα…

Όλα αυτά, μοιάζουν να αφήνουν σιγά σιγά στο παρελθόν, τη χειροκίνητη μηχανή, το φιλμ, και τον σκοτεινό θάλαμο, με μοναδική πηγή υποτυπώδους φωτός την γνωστή κόκκινη λάμπα - άντε και το τσιγάρο σου.. Τα μανταλάκια που κρεμάς τις βρεγμένες φωτογραφίες και που αν βιάζεσαι και πολύ, τις στεγνώνεις με το “πιστολάκι” για τα μαλλιά.. Κάνοντας δείγματα ξανά και ξανά, ακούγοντας μουσική, αφού πρώτα έχεις στριμώξει κάτω από την πόρτα, ό,τι πρόχειρο βρήκες μπροστά σου, για να μην μπαίνει φως απ’ τη χαραμάδα, ενώ όλο και κάποιον ανυποψίαστο “συνάδελφο” θα σκουντήσεις μέσα στα σκοτάδια ενώ εκτυπώνει, και μετά θα εύχεσαι να μην χάλασες την δική του “αποφασιστική” στιγμή.

Επανέρχομαι όμως, στο ότι πλέον το φωτογραφικό τοπίο έχει αρχίσει να αλλάζει, ακόμα και στην Ελλάδα (ναι, είναι αλήθεια!). Οι σχολές φωτογραφίας έχουν ήδη εντάξει στο πρόγραμμά τους νέες μεθόδους επεξεργασίας της ψηφιακής εικόνας και έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο πια εξοπλισμό. Όσο για τις φωτογραφικές μηχανές…καινούργια μοντέλα βγαίνουν σχεδόν κάθε μήνα στην αγορά και μας υπόσχονται δυνατότητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία! Αν με ρωτήσετε, το βασικό δεν παύει να είναι ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα και όχι το μέσον που χρησιμοποιείς για να τα δεις, παρόλ’ αυτά το μέσον θα συνεχίσει να εξελίσσεται και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να επωφελούμαστε από αυτή την εξέλιξη.

Γιατί λοιπόν να μην πειραματιστείς πάνω σε κάτι τόσο δημιουργικό, πόσο μάλλον σήμερα που έχουμε φωτογραφικές μηχανές ακόμα και στα κινητά μας; Άλλωστε με τις ψηφιακές μηχανές, το “σπορ” έχει σίγουρα γίνει  πολύ πιο οικονομικό, μιας και τα φωτογραφικά είδη δεν φημίζονται για τις προσιτές τους τιμές.

Αν πάλι είσαι πιο παραδοσιακός τύπος, υπάρχουν και οι χειροκίνητες μηχανές, ακόμα και μεταχειρισμένες - γιατί όχι; Φωτογραφίστε! βγείτε στον δρόμο και κοιτάξτε γύρω σας! Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη με ενδιαφέροντα θέματα και ενδιαφέροντες ανθρώπους! Είτε χρησιμοποιείς μια 25χρονη χειροκίνητη Yashica - κληρονομιά απ’ τον μπαμπά σου, είτε την τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακή D SLR, τα θέματα είναι πάντα εκεί.. Η “ματιά” είναι αυτό που έχει σημασία και η μαγική στιγμή που θα πατήσεις αυτό το “κλικ”..!  

Ενδεικτικές Τιμές Φωτογραφικών Ειδών :

- Μία ψηφιακή μηχανή ξεκινάει από 150 ευρώ περίπου και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά οι τιμές ανεβαίνουν…στην εκτύπωση θα πληρώσεις περίπου 0, 15 ευρώ την κάθε φωτογραφία. - Στις χειροκίνητες οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, έτσι αν ψάξεις θα βρεις πολύ καλές μηχανές από 100 ευρώ! - Τα φιλμ από 1.50 - 2.00 ευρώ και τα χαρτιά εκτύπωσης, από 3 ευρώ το πακέτο τα έγχρωμα (μικρό μέγεθος) και από 10 ευρώ το ασπρόμαυρο.  

** Οι τιμές αυτές ισχύουν στα φωτογραφικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, σε τοπικά μαγαζιά πιθανόν να ανεβαίνουν.


•    Σχολές Φωτογραφίας στην Αθήνα :

- A.K.T.O    3ης Σεπτεμβρίου 24, τηλ. 210.5230130

- Ι.Ι.Ε.Κ. Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας “Leica Academy” Υμηττού 243, τηλ. 210.7525328

- Focus - Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών Λεωφ. Παπάγου 112, τηλ. 210. 7750675

- Ι.Ι.Ε.Κ. Intergraphics Interdigital     Στουρνάρη 49, τηλ. 210.3838808

- Σταυράκου Λυκούργου, Πατησίων 65, τηλ. 210.8230124

- Φωτογραφικός Κύκλος, Τσακάλωφ 44 Κολωνάκι, τηλ. 210.3645577

- Τ.Ε.Ι Αθήνας - Τμήμα Φωτογραφίας Αγ. Σπυρίδωνος και Δημητσάνας, Αιγάλεω τηλ. 210.5385410 - 411

- Πολύ καλή δουλειά γίνεται και στις Φωτογραφικές Ομάδες που λειτουργούν στα Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων : Βύρωνα, Ζωγράφου και Μοσχάτου καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Π.Ο.Φ.Π.Α

•    Περιοδικά με θέμα την Φωτογραφία :

- Ελληνικός Τύπος :

  Φωτογράφος, PhotoDigital, PhotoNet

- Ξένος Τύπος :

   Digital Photography, Practical Photography

  Αυτά και άλλα, θα βρεις στα περίπτερα, στα μαγαζιά με φωτογραφικά είδη ενώ   μεγάλη   ποκιλία υπάρχει και στα διάφορα stands περιοδικών στο κέντρο   (Σύνταγμα, Ομόνοια, πλ. Κάνιγγος κλπ.)

•    Sites στο Internet :

- Για να κάνεις upload την δουλειά σου δημοσιεύοντάς την :

www.photopoints.com (καλό και εύχρηστο)
www.photonet.com
www.usefilm.com    
www.dpgr.gr (ελληνικό)


- Για πληροφορίες πάνω σε θέματα σχετικά με τη φωτογραφία, άρθρα, εκθέσεις κλπ.

www.dpreview.com
www.fotoart.gr

Ισμήνη Γάτου