11η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου

{mosimage} Μία πολύ σημαντική διοργάνωση,  θα φιλοξενήσει φέτος η Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, σε ένα γεμάτο και ενδιαφέρον τετραήμερο που ανέλαβε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ως μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την συνδρομή και την υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού.

Η οργάνωση Europe Theatre Prize διοργανώνει και απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο, που θεωρείται το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στο χώρο του Ευρωπαϊκού Θεάτρου, σε προσωπικότητες με παγκοσμίως αναγνωρισμένο κύρος, για το σύνολο της καλλιτεχνικής τους σταδιοδρομίας στο θέατρο.  Το βραβείο ανέρχεται στο ποσό των 60.000 ευρώ.


{mosimage}
Παράλληλα, κάθε χρόνο απονέμεται και το Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες που κομίζουν καινοτόμες και πρωτότυπες προτάσεις στη θεατρική τέχνη. Το βραβείο συνοδεύεται από 20.000 ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου ξεκίνησε πιλοτικά το 1986 από την Κομισιόν και αναγνωρίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ως «Οργανισμός ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος».
Συνεργάζεται και υποστηρίζεται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση, τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO.

Την Ελλάδα στην κριτική επιτροπή εκπροσωπεί η Λυδία Κονιόρδου, ενώ μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν οι Σωτήρης Χατζάκης, Δήμος Αβδελιώτης και Σπύρος Παγιατάκης.

Η διοργάνωση γίνεται πάντα ένας σημαντικός χώρος συνάντησης των ανθρώπων του θεάτρου απ’ όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους καλλιτέχνες, διανοούμενοι, κριτικοί, δημοσιογράφοι από τις κορυφαίες εφημερίδες του κόσμου, καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Θεσσαλονίκη, το καλλιτεχνικό έργο των βραβευμένων θα αποτελέσει για τέσσερις μέρες αντικείμενο συναντήσεων, συμποσίων και παρουσιάσεων. Θα γίνουν παραστάσεις, ανοιχτές πρόβες, διαλέξεις και προβολές βίντεο, με βάση το έργο των βραβευμένων δημιουργών.

Οι βραβευμένοι της φετινής διοργάνωσης:
Το βραβείο της 11ης διοργάνωσης απένειμε εξ ημισείας η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που συγκλήθηκε στο Τορίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η περσινή διοργάνωση, στους θεατρικούς σκηνοθέτες Robert Lepage από τον Καναδά και Peter Zadek από τη Γερμανία.

Ο Robert Lepage γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά το 1957. Είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του σύγχρονου θεάτρου. Η σκηνική προσέγγιση του Lepage ξεπερνά τα συμβατικά όρια: στις παραστάσεις του συνδέει με μεγάλη επιδεξιότητα το σκηνικό και εικαστικό κομμάτι, το κείμενο και τη μουσική με τις νέες τεχνολογίες. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών διαμορφώνει ένα μοναδικό είδος θεάτρου, που πάντα διακρίνεται από υψηλές οπτικές αρετές και από μια ωριμότητα που δεν αλλοιώνεται από επαναλήψεις ή υπερβολές κατά την παράσταση.

Ο Peter Zadek στη διάρκεια της μακροχρόνιας σταδιοδρομίας του, που άρχισε στην Αγγλία και συνεχίστηκε για περισσότερα από σαράντα χρόνια στην πατρίδα του τη Γερμανία, ανανέωσε τη σκηνοθετική τέχνη, δουλεύοντας τόσο σε ένα «εννοιολογικό» επίπεδο σκηνοθεσίας όσο και πρακτικά, με τα κείμενα και τους «δικούς του» ηθοποιούς. Έτσι, ανακάλυψε και συνεχίζει να ανακαλύπτει τα προσωπικά του οράματα και την καταλυτική επίδραση κάθε έργου, ενώ οι άγιοί του είναι ο Σαίξπηρ, ο Ίψεν και ο Τσέχωφ.
 
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην Ariane Mnouchkine και το Θέατρο του Ήλιου, στον Peter Brook, στον Giorgio Strehler, στον Heiner Muller, στον Robert Wilson, στον Luca Ronconi, στην Pina Bausch, στον Lev Dodin, στον Michel Piccoli και στον Harold Pinter.

Εξάλλου, το 9ο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» απὸ½έμεται φέτος στην Biljana Srbljanovic από τη Σερβία και στον Alvis Hermanis από τη Λετονία.

{mosimage}Η θεατρική συγγραφέας Biljana Srbljanovic γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1970. Η ειρωνεία και ο βαθύς πεσιμισμός της κρύβουν στην πραγματικότητα μια σαφέστατη δέσμευση να επιβεβαιωθούν, μέσω της οπτικής μίας Σερβίδας συγγραφέως, κάποιες θεμελιώδεις αξίες, προκειμένου να εδραιωθεί ένας νέος και ευρύτερος πολιτισμικός και πολιτικός χώρος στην Ευρώπη, βασισμένος στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορά.
 
Ο Alvis Hermanis, που γεννήθηκε το 1965, είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνογράφος των παραστάσεων που σκηνοθετεί. και έχει αναδειχθεί σε σημαντική μορφή του λετονικού και στη συνέχεια, του ευρωπαϊκού θεάτρου. Οι παραστάσεις του, που συχνά είναι διασκευές λογοτεχνικών έργων, προσκαλούνται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στα πιο σημαντικά φεστιβάλ.
 
Κατά το παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» απονεμήθηκε στους: (α) Anatolij Vasiliev, (β) Giorgio Barberio Corsetti, Comediants, Eimuntas Nekrosius, (γ) Theatre de Complicite, Carte Blanche- Compagnia della Fortezza, (δ) Christoph Marthaler, (ε) Royal Court Theatre of London για την ανακάλυψη και προώθηση νέων θεατρικών συγγραφέων, (στ) Theatergroep Hollandia, Thomas Ostermeier, Societas Raffaello Sanzio, (ζ) Heiner Goebbels, Alain Platel και (η) Oskaras Korsunovas, Josef Nadj.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 11ης διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου:

Πέμπτη 26 Απριλίου:
- Βασιλικό Θέατρο, 16:30
Τελετή έναρξης της 11ης διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου. Θα ακολουθήσει συμπόσιο με τίτλο «Βραβεία: ποιος τα χρειάζεται;» της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, με συντονιστή τον Ian Herbert.

- Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21:00
Παράσταση με το έργο «Long Life» του Alvis Hermanis, σε σκηνοθεσία Alvis Hermanis, από το New Riga Theatre.
{mosimage}
Παρασκευή 27 Απριλίου:
- Βασιλικό Θέατρο, 10:00
Συμπόσιο με τον Alvis Hermanis- Επιμελήτρια η Brigitte Furle. Θα ακολουθήσει  ανοιχτή πρόβα από τη νέα παραγωγή “The sound of Silence» του Alvis Hermanis, που θα παρουσιαστεί στο Berliner Festspiele.

- Βασιλικό Θέατρο, 16:00
Συμπόσιο με την Biljana Srbljanovic- Επιμελητής ο Ivan Medenica. Θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα της Biljana Srbljanovic.

- Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21:00
Παράσταση του έργου «Locusts» (Ακρίδες) της Biljana Srbljanovic, σε σκηνοθεσία Dejan Mijac, από το Yugoslav Drama Theatre.

Σάββατο 28 Απριλίου:

- Βασιλικό Θέατρο, 10:00
Συμπόσιο με θέμα «Robert Lepage: Ο οραματιστής από το Κεμπέκ»
Πρώτο μέρος: «Robert Lepage, Τέσσερα Πρόσωπα».
Συντονιστής: Michel Vais, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: John Cobb, ηθοποιός και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του θεάτρου Sans Frontieres του Νιούκαστλ (Μ. Βρετανία), Ludovic Fouquet, καθηγητής, σκηνοθέτης και κριτικός ( Γαλλία ), Karen Fricker, συνεργάτις ερευνήτρια στο Trinity College του Δουβλίνου ( Ιρλανδία ), Chantal Hebert, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Laval ( Καναδάς ), Don Rubin, ACTA πρόεδρος (Καναδάς).

Ακολουθεί η ταινία του Robert Lepage : La face cachee de la lune.

- Βασιλικό Θέατρο, 15:30
Σύντομα αποσπάσματα από μελλοντικές δουλειές του Robert Lepage.
Με τους Robert Lepage, Rebecca Blankenship, John Cobb, Nuria Garcia, Hans Piesbergen.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη του Robert Lepage στον Michel Vais

- Μονή Λαζαριστών, 21:00
Παράσταση με το έργο «Vater» (Πατέρες) του Alvis Hermanis, σε σκηνοθεσία Alvis Hermanis. Από το Schauspielhaus Zurich


Κυριακή, 29 Απριλίου:

- Βασιλικό Θέατρο, 10:00
Συμπόσιο με θέμα «Robert Lepage: Ο οραματιστής από το Κεμπέκ»
Δεύτερο μέρος. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Francis Beaulie, βοηθός του Robert Lepage (Καναδάς), Lynda Beaulie, μάνατζερ του Robert Lepage (Καναδάς), Marc Dore, διευθυντής του Conservatoire d’ Art Dramatique (Καναδάς), Marie Gignac, ηθοποιός (Καναδάς), Jacques Languirand, ηθοποιός (Καναδάς), Philippe Soldevila, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας (Καναδάς), Jean St-Hilaire δημοσιογράφος (Καναδάς).

Ακολουθεί το τρίτο μέρος. Συμμετέχουν οι: Normand Bissonnette, ηθοποιός (Καναδάς), Peder Bjurman, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας (Σουηδία), Rebecca Blankenship, ηθοποιός (Μ. Βρετανία), Gianfranco Capitta, κριτικός (Ιταλία), Richard Castelli, μάνατζερ του Epidemic (Γαλλία), John Cobb, ηθοποιός και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του θεάτρου Sans Frontieres  του Νιούκαστλ (Μ. Βρετανία), Robert Cushman, κριτικός (Καναδάς), Nicole Dumais, ηθοποιός (Καναδάς), Ludovic Fouquet, καθηγητής, σκηνοθέτης και κριτικός (Γαλλία), Karen Fricker, συνεργάτις ερευνήτρια στο Trinity College του Δουβλίνου (Ιρλανδία), Nuria Garcia, ηθοποιός (Ισπανία), Yves Jacques, ηθοποιός (Καναδάς), Michael Morris, διευθυντής του Cultural Industry, συμπαραγωγός του Ex Machina και διευθυντής του Artangel (Μ. Βρετανία), Hans Piesbergen, ηθοποιός (Γερμανία), Menno Plukker, μάνατζερ και εκπρόσωπος του Ex Machina (Καναδάς), Isabelle Porter, δημοσιογράφος (Καναδάς), Franco Quadri, κριτικός (Ιταλία), Odile Quirot, κριτικός (Γαλλία), Louise Roussel, διευθύντρια παραγωγής του Ex Machina (Καναδάς), Christian Saint-Pierre, δημοσιογράφος (Καναδάς), Lars Seeberg, καλλιτεχνικός σύμβουλος και γενικός γραμματέας του See@rt (Δανία).

- Βασιλικό θέατρο, 16:00
Συνέντευξη του  Thomas Ostermeier στον Ivan Medenica για τη δουλειά του με την Biljana Srbljanovic
Ακολουθεί ομιλία του Manfred Beilhartz για τη δουλειά της Biljana Srbljanovic.

- Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 19:30
Τελετή Λήξης
Θα ακολουθήσει η παράσταση με το έργο «Peer Gynt» (Πέερ Γκυντ) του Henrik Ibsen σε σκηνοθεσία: Peter Zadek, από το Berliner Ensemble.

INFO

Εισιτήρια για τις παραστάσεις προπωλούνται από τα ταμεία όλων των σκηνών του ΚΘΒΕ από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, καθώς και από τα καταστήματα i-stores (τηλ. 801-11-151617).

Πληροφορίες- κρατήσεις: 2310-288000

Τιμές εισιτηρίων:

Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών: 60 ευρώ (πλατεία- θεωρεία), 40 ευρώ και 25 ευρώ τα φοιτητικά ( Α'  εξώστης) και 30 ευρώ και 20 ευρώ τα φοιτητικά (Β'  εξώστης).

Μονή Λαζαριστών: 60 ευρώ (πλατεία) και 40 ευρώ και 25 τα φοιτητικά (εξώστης).

Ευγενία Χατζηνικολαίδου

Off Canvas sidebar is empty