Off Canvas sidebar is empty

Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου

7Πρόκειται ένα άθλημα που εμπνέεται από την κινησιολογία της φύσης. Έχει τη δύναμη του αθλήματος και την χάρη του χορού. Έχει την ορμή της άγριας θάλασσας και την ηρεμία της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κάτι που είναι πιο πλούσιο και πιο ευρύ από το τυπικό άθλημα, συνδυάζοντας τη σοφία και τις κινησιολογικές κατακτήσεις αιώνων, το Κουνγκ Φου. Συναντώ τον Κυριάκο Ελευθερίου. Είναι ο άνθρωπος που αγάπησε τόσο το Κουνγκ Φου ώστε να το κάνει πρωταγωνιστή στη ζωή του και να του έχει πλέον αφιερώσει δεκαετίες. Είναι αυτός που προσπάθησε να έρθει το άθλημα και να αναγνωριστεί και στη χώρα μας.Τον συναντώ στο χώρο όπου γυμνάζεται και προπονεί τους μαθητές του, έναν χώρο που σε μαγεύει και σε καλεί να αφήσεις τη συζήτηση και να ξεκινήσεις την άθληση.



•   Γιατί ονομάζεται φιλοσοφικός ένας όμιλος που ασχολείται με το Κουνγκ Φου;
Ταό στα κινέζικα είναι ο δρόμος και μεταφορικά ο δρόμος της ζωής, ένας δρόμος με πολλά παρακλάδια που για να διαλέξει κανείς το σωστό χρειάζεται να προηγηθεί μια φιλοσοφική ζύμωση.Η Βασιλική Κάππα συχητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου

•    Ποια είναι η δική σου σχέση με τη φιλοσοφία.
Ορμώμενος από τις πολεμικές τέχνες συνειδητοποίησα ότι η γενικότερη καλλιέργεια και η κατανόηση των φιλοσοφικών εννοιών που εμπεριέχονται σε αυτές είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να εξελιχθεί κανείς μέσα στο άθλημα να το αντιληφτεί αλλά και να το διδάξει.

Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου•    Θεωρείς ότι είναι τρόπος ζωής;
Ασφαλώς και είναι τρόπος ζωής, ξεκινώντας κανείς από μικρή ηλικία μπορεί να συνεχίσει να το κάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα, εάν υπάρξουν γεράματα.

•    Είναι το Κουνγκ Φου τρόπος παράτασης της νεότητας;
Ναι σε έναν βαθμό μπορώ να πω ναι, μεγαλώνοντας η γυμναστική και η άσκηση του σώματος σε κάνει να καλλιεργείς και το πνεύμα οπότε και τα δύο μαζί μας οδηγούν στο αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιή», μας το έλεγαν από παλιά, απλώς εμείς δεν το πιστεύαμε. Διαπιστώνω ότι όλα αυτά κάνουν κύκλο, συνέχεια, όλα…

 

 

 

•    Σε τι ηλικία μπορεί να αρχίσει κανείς το Κουνγκ Φου;Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου
Από ηλικία πέντε ετών, αν και σήμερα η μέθοδος προπόνησης είναι τόσο εξελιγμένη ώστε να απευθυνθεί και σε νήπια. Μπορεί κανείς, ωστόσο, να το ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που, ακόμη και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, άλλαξαν όλη τους την καθημερινότητα και τη συνολική τους οπτική μπαίνοντας  σε ένα τέτοιο άθλημα.

•    Γιατί εσύ επέλεξες κάτι που είχε τις ρίζες του στην Ασία;
Στην αρχή ήταν ένα τυχαίο γεγονός που με οδήγησε σε αυτό, μετά όμως η γνωριμία με αυτό με συνεπήρε, καθώς είχε βαθιές ρίζες και προεκτάσεις και ήταν κάτι πέρα από τη στενή έννοια του αθλήματος.

•    Μίλησε μας για την εμπειρία σου στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
Το περίφημο αρχαιοελληνικό παγκράτιο είναι συγκλονιστικό άθλημα, ωστόσο ως έθνος το έχουμε αφήσει να ατονίσει, δεν μπορέσαμε να το εξελίξουμε και να το κρατήσουμε ζωντανό. Έτσι η διαδρομή μας ως αθλητών και η έρευνα μας συχνά αναζητά τρόπους να μπολιάσει τα κενά και να βρει ζωντανό, καινούργιο υλικό. Οι κινέζικες πολεμικές τέχνες είναι ένας καλός συνομιλητής, είναι ζωντανές και καλλιεργούνται σταθερά με αποτέλεσμα να καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνικών από την καθαρή πολεμική εφαρμογή μέχρι τη χορογραφία.

•    Σχετίζεται και με τον χορό το Κουνγκ Φου;Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου
Ουσιαστικά όχι, φαινομενικά μπορεί.

•    Τι σημαίνει αυτό;
Φαίνεται σαν χορός, αλλά είναι ένας επικίνδυνος χορός.

•    Tι είναι τα άλματα των Σαολίν;
Είναι αυτό που έχουμε δει σε αρκετές ταινίες, όπου δύο πολεμιστές, από ένα σημείο και μετά, μοιάζουν να πετούν περισσότερο παρά να πατούν στο έδαφος.

Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου•    Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι τα άλματα αυτά, που βλέπουμε στον κινηματογράφο;
Ορισμένα από αυτά είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Το 2008 στην Κίνα παρακολούθησα παράσταση Σαολίν σε φυσικό περιβάλλον. Είχαν κάνει εξέδρες πάνω από ρέματα και ανάμεσα σε βουνά. Με μηχανικές κολώνες ανέβηκαν εννέα μέτρα πάνω από το έδαφος πραγματοποιώντας σκιαμαχία σε αυτό το ύψος.

•    Πού μπορεί κανείς να συναντήσει Σαολίν;
Πριν από τα μοναστήρια των Σαολίν, στην περιοχή Zhengzhou, υπάρχουν σχολές για Σαολίν όπου συνήθως σπουδάζουν τριάντα χιλιάδες αθλητές. Η βασική  τους άθληση είναι το Κουνγκ Φου. Τα μοναστήρια των Σαολίν είναι οι κοιτίδες γέννησης όλων των πολεμικών τεχνών.  Ωστόσο, οι ίδιοι οι Κινέζοι τονίζουν πάντα ότι οι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι στον τομέα των πολεμικών τεχνών.
Φεύγω γεμάτη από τις εξωτικές εικόνες των Σαολίν. Είμαι κι εγώ μαζί τους ψηλά πάνω από το έδαφος στη χορευτική τους πτήση. Ατενίζω τα μονοπάτια όπου τόσες χιλιάδες σπουδαστές προσπαθούν να μάθουν κάτι που είναι σχετικά άγνωστο στον δυτικό κόσμο. Σκέφτομαι τα πολύτιμα μυστικά που μοιράζονται όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό. Σκέφτομαι τη σχέση μεταξύ της ευλυγισίας και της ακατέργαστης δύναμης.Η Βασιλική Κάππα συζητάει με τον Κυριάκο Ελευθερίου


Κυριάκος ΕλευθερίουΟ Κυριάκος Ελευθερίου είναι ιδρυτής τoυ γυμναστικού και φιλοσοφικού ομίλου TΑΟ CLUB Χαλανδρίου, του Αττικού Ομίλου Πολεμικών Τεχνών και εισηγητής της ιδέας για την ίδρυση της πρώτης Ομοσπονδίας  Κουνγκ Φου Ελλάδος το 1987. Εδώ και τριάντα δύο χρόνια είναι δάσκαλος και προπονητής κινέζικων πολεμικών τεχνών, ενώ ως αθλητής έχει διακριθεί στο Κουνγκ Φου σε διεθνή και εσωτερικά πρωταθλήματα και έχει κάνει διαδρομές και εκπαίδευση σε επιπλέον αθλήματα όπως η ελληνορωμαϊκή πάλη, η άρση βαρών και η πυγμαχία.

 

 

www.taoclub.gr
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
TAO CLUB: Κιθαιρώνος 19Β, 152 34 Χαλάνρι, τηλ. 21068519702106851970
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Τζαβέλα 25Α, Χανίων Νίκαια, τηλ. 21049024042104902404 κιν. 69452871876945287187

γράφει η συγγραφέας Βασιλική Κάππα