Off Canvas sidebar is empty

Αντι-ηχήσεις

andriopoulosparousiasiΣε μια κατάμεστη αίθουσα που ξεχείλιζε από κόσμο έγινε την  (Τρίτη 17/06/08) στον Ιανό η παρουσίαση του βιβλίου «Αντι-ηχήσεις» του μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Μαΐστρος», στο οποίο περιλαμβάνεται και cd-ντοκουμέντο.


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κύριοι:
Αναστάσης Πεπονής πρώην υπουργός,
Νότης Μαυρουδής, συνθέτης,
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης,
Γιώργος Βότσης, δημοσιογράφος,
Γιώργος Μονεμβασίτης, μουσικοκριτικός,
Μανώλης Μητσιάς, τραγουδιστής.

Ο εκδότης Δημήτρης Πισίνας ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Ανάμεσα στους πολλούς επώνυμους των γραμμάτων, των τεχνών, και της πολιτικής που παραβρέθηκαν ήταν και οι Μάνος Ελευθερίου, ο νεοελληνιστής καθηγητής στο Παν/μιο του Μόντρεαλ Ζακ Μπουσάρ, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Μεταξάς, ο Σταύρος Μπένος, ο Πάνος Τριγάζης, η Ισμήνη Καπάνταη, ο Ανδρέας Παγουλάτος, η Ρίκα Σεϊζάνη και πολλοί άλλοι.

Ο Α. Πεπονής στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο Η. Ανδριόπουλος  όντας αντίθετος στο παγκοσμιοποιημένο ηχητικό σύστημα είναι αντίθετος «στην αποδυνάμωση των γνωρισμάτων της εθνικής ιδιαιτερότητας των λαών, στη μετάλλαξή τους σε άμορφους πληθυσμούς, υπερασπίζεται, αλλά και εξηγεί, την ελληνικότητα της δικής του μουσικής δημιουργίας». Ανέφερε ότι «ο Ζακ Ντελόρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του προσδιόρισε τους τρεις στόχους που πρέπει να πραγματώσει η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία για να είναι αντάξια της ιστορίας της. Ο ένας απ΄ αυτούς τους τρεις είναι να ενθαρρύνει την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης.  Με την υπόδειξή του ο Ντελόρ επιβεβαιώνει ότι το  ζήτημα που απασχολεί τον Ανδριόπουλο, δεν είναι γέννημα ενός ελληνικού επαρχιωτισμού, όπως θα υποστήριζαν ορισμένοι της ντόπιας διανόησης. Απεναντίας πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει, μαζί με τη μουσική δημιουργία του, ο στοχασμός και ο απερίφραστος λόγος του Ηλία Ανδριόπουλου».  

Ο Νότης Μαυρουδής ανέφερε ότι «το βιβλίο ενός μουσικού συγγραφέα δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδιωτικός του χώρος, με τις προσωπικές του απόψεις. Ένα τέτοιου είδους βιβλίο είναι από τη φύση του μια προσωπική κατάθεση… Παρατηρώ τον Ηλία Ανδριόπουλο στην «εμμονή» του να στηλιτεύει τις φανερές και κρυφές εξουσίες, τους παλαιούς του φίλους και συντρόφους του που τους κατάπιε το σύστημα (το πιάσατε το υπονοούμενο;)… Δεν κουράζεται να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα… Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ απόψε. Για να υποστηρίξουμε, όλοι όσοι από εμάς καταγράφουν όχι μόνο στο πεντάγραμμο αλλά και σε λευκές σελίδες, το δικαίωμα ΚΑΙ στο βιβλίο… Ο Ανδριόπουλος είναι ένας χρήσιμος πολίτης, γιατί, αυτός ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τη μνήμη τους, ή έστω, τη νοσταλγία…    

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε μια εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα, με τον συνθέτη στο πιάνο και τη γνωστή τραγουδίστρια Μαριώ στο μικρόφωνο, να ερμηνεύει για πρώτη φορά τραγούδια από τα Λαϊκά Προάστια, ενώ ο κόσμος συμμετείχε σιγοτραγουδώντας ενθουσιασμένος.

Πληροφορίες Koyinta